CRNO JAGNJE I SIVI SOKO
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
REBEKA VEST rođena je 1892. u Londonu. Obrazovanje je započela u Edinburgu, a reputaciju stekla zahvaljujući oštrim kritikama i elokventnim govorima i neko ko skreće pažnju na socijalne probleme. Dvadesetih godina XX veka objavljuje eseje za Novu republiku, Njujork herald tribjun, Dejli telegraf... Često putuje u Ameriku, a među njenim prijateljima našli su se i osnivač Cije, Alen Duls, glumac Čarli Čaplin, pokretač Njujorkera Harold Ros i istoričar Artur Šlezinger. Pre i za vreme Drugog svetskog rata mnogo je putovala, sakupljajući materijal za putopise i političke knjige. Od 1936. do 1938. posetila je Jugoslaviju tri puta, a svoje viđenje Južnih Slovena iznela je u jednom od najboljih portreta ovih naroda u knjizi Crno jagnje sivi soko. Pročitaj više

CRNO JAGNJE I SIVI SOKO

Oblast: Klasici
ISBN: 978-86-10-02149-3
Format: 165 x 240 mm
br. str.: 872
povez: tvrd
Pismo: latinica
Cena: 1.990,00 DIN
Na sajtu: 1.592,00 DIN
Ušteda: 398,00 DIN
Toliko je prilika da ljudi žive kako treba, da sreća stalno natapa njihov život, ali umesto da budu zadovoljni, oni ruše puteve kojima dotiče sreća i potom umiru od suše. Slušaju opaki savet sivog sokola. Puštaju da im grla budu preklana kao da su crna jagnjad. Iza ovog brda leži misterija Kosova. Ona je u osnovi našeg života.

Najznačajnije delo Rebeke Vest, legendarni putopis o Jugoslaviji, već decenijama ne gubi na popularnosti. Kada je ova knjiga prvi put objavljena davne 1941. godine, izazvala je veliko interesovanje publike i kritike. O njoj se pisalo kao o jednoj od „velikih knjiga duhovne pobune protiv dvadesetog veka“ (The New Yorker), kao o „monumentalnoj hronici“ (The New York Times) i kao „ljubavnoj aferi“ sa Jugoslavijom koja podseća na Hemingvejev zanos Španijom (New York Herald Tribune).

Viđeni tuđim očima, mudrim pogledom žene koja je mnogo znala o svom vremenu, dobili smo priliku da sopstvenu istoriju, stvaralaštvo, geopolitički položaj i borbu za opstanak na balkanskoj vetrometini shvatimo kao retko bogatstvo, koje vredi negovati i s ponosom predstavljati drugima. Rebeka Vest je svojim nadahnutim perom nacrtala izuzetan portret Južnih Slovena i njihovo mesto u preokretima evropske sudbine.
Trenutno nema komentara.
Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
Dodajte svoj komentar