ČUJTE, SRBI! ČUVAJTE SE SEBE
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
Dr Rodolf Arčibald Rajs (1875–1929) bio je švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Na poziv tadašnjeg srpskog Ministarstva unutrašnjih dela, dolazi u Srbiju i sprovodi istragu, gde se suočava sa mučnim slikama ratnih stradanja. Zaključuje da su se Srbi časno borili uz poštovanje humanitarnog prava i da su poštovali svoje zarobljenike. Svoje izveštaje dr Rajs objavljivao je u mnogim evropskim listovima i tako pomogao da se sazna istina o ratnim prilikama u Srbiji.Ostao je sa Srbima tokom svih ratnih godina. Srbiju je smatrao svojom drugom domovinom, te je napustio Univerzitet u Lozani i odlučio da život nastavi u Srbiji, gde je i umro 1929. godine. Sahranjen je na Topčiderskom ... Pročitaj više

ČUJTE, SRBI! ČUVAJTE SE SEBE

Oblast:
ISBN: 978-86-10-03130-0
Format: 130x200
br. str.: 128
povez: tvrd
Pismo: latinica
Ovaj naslov trenutno je Rasprodat Obavesti me kad bude dostupan
Dr Arčibald Rajs, švajcarski forenzicar i doktor hemije, igrom sudbine obreo se u našoj zemlji početkom XX veka. Zavoleo je Srbe toliko da je u Srbiji pronašao novu domovinu, vrlinama našeg naroda se neizmerno divio, ali je bolno uvđiao i naše mane. Shvativši da bi te mane mogle biti pogubne po narod koji mu je toliko prirastao za srce, napisao je ovu knjigu sa željom da nam pomogne da izbegnemo sopstvene zamke.
Knjiga „Čujte, Srbi!“ nastala je još daleke 1928. godine. Ipak, dok je budete čitali, neminovno ćete se zapitati da li se u međuvremenu bilo šta zaista promenilo.


Iskreno sam vam rekao šta sam sve kod vas video a što je opasno za budućnost vaše zemlje. Nisam kazao sve, samo sam ukazao na ono najškodljivije. Verujte mi da sam se
zbog toga mnogo puta ražalostio i da sam tu opasnost osetio možda više nego vi. Zašto? Jednostavno, zato što volim vašu zemlju, od koje ništa ne očekujem, na idealisticniji nacin nego vi, a i zato što sam za nju žrtvovao sve što čovek može žrtvovati.
Trenutno nema komentara.
Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
Dodajte svoj komentar