Pretraži sajt

Predstavljena knjiga „Moj krst, moja priča“: Duda Ivković ostavio neizbrisiv trag u košarci

11.
4.
2024.

Emotivno veče posvećeno životu i delu velike košarkaške legende

U knjižari Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu sinoć je predstavljena knjiga Moj krst, moja priča – nezavršena autobiografija nekadašnjeg velikog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića. Koliki je doprinos i značaj imao, kako u profesionalnoj karijeri, tako i u porodičnim i društvenim krugovima, složni su bili svi sagovornici koji su preneli zahvalnost što je upravo ova knjiga ugledala svetlost dana.

Urednica srpske književnosti u „Vulkan izdavaštvu“ Marija Radić rekla je da je važno što je knjiga Moj krst, moja priča objavljena i istakla da je Aleksandar Miletić, koji je priredio knjigu, uspeo da iznedri suštinu onogo što je Dudi Ivkoviću bilo važno.

„Knjiga ima dva toka – s jedne strane je lična, intimna, životna priča Dude Ivkovića, a drugi tok čini košarkaška priča. Te dve priče se prepliću od samog početka do kraja knjige. Iako je nezavršena autobiografija, epilog knjige je čak jedan od najlepših epiloga koji mogu da nastanu u ovom slučaju, a to je da je drugi deo ove knjige nastao tako što su tekstove napisali Dušanovi prijatelji i članovi porodice“, rekla je Radić, dodajući da je knjiga prilagođena žanru, i jezički i stilski.

Aleksandar Miletić je naglasio je da je ponosan na svaku reč u ovoj knjizi i otkrio da je prvi put o nastanku knjige razgovorao sa Ivkovićem još 2014. godine.

„Postojala je uvek u Dudi ta ideja da se zabeleži nešto o porodici, bio je jako porodičan čovek, privržen porodici i prijateljima, i znam da ga je većina ljudi doživljavala kao čvrstog, nepokolebljivog, neustrašivog čoveka koji u toj nemilosrdnoj sportskoj areni melje sve pred sobom. Međutim, on je bio izuzetno emotivan čovek i meni je posebno drago što će ova knjiga otkriti jednu drugu stranu Dušana Ivkovića“, rekao je Miletić.

Dopisnik „Večernjih novosti“ iz Moskve Branko Vlahović takođe je dao značajan doprinos knjizi. Prisutnima na promociji je rekao da ovo nije samo sportska knjiga, nego i knjiga o periodu življenja sa Ivkovićem. Istakao je da je Dušan bio predivan pripovedač, te da se svojom harizmom razlikovao od svih košarkaših trenera.

Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije i bivši NBA igrač Nenad Krstić nije krio zadovoljstvo što je poznavao veliku košarkašku legendu, ističući da oseća veliku zahvalnost što je knjiga objavljena.

Ukoliko do sada niste pročitali knjigu Moj krst, moja priča – životnu i profesionalnu priču Dude Ivkovića, možete je potražiti na sajtu vulkani.rs i u svim knjižarama Vulkan.