Pretraži sajt
%
×
100 NASLOVA NA 50% POPUSTA
dana sati minuta sekundi

Na današnji dan rođen je Nikola Tesla

10.
7.
2023.

Sve što zamislimo možemo postići

Na današnji dan 1856. godine rođen je jedan od najvećih svetskih umova, simbol ujedinjujuće snage i inspiracije za sve narode u ime mira i nauke – Nikola Tesla, briljantni naučnik zaslužan za više od 700 pronalazaka na kojima se zasnivaju savremena elektronika i elektrotehnika.

Teslin život bio je poput filma. To je priča o harizmatičnom imigrantu koji se svojim neverovatnim talentom uzdigao do slavne ličnosti. Rođen je kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici, u srpskom selu Smiljanu u Lici. Studirao je u Gracu i Pragu, boravio u Budimpešti i Parizu. U početku je nameravao da se specijalizuje za fiziku i matematiku, ali je ubrzo postao fasciniran strujom. Njegov san iz detinjstva bio je da iskoristi moć Nijagarinih vodopada. Prihvatio je ponudu da radi za Tomasa Edisona u Njujorku, gde je ostao do kraja života.

Teslina tehnologija je ujedinila svet. Njegov indukcioni motor naizmenične struje smatra se jednim od deset najvećih otkrića svih vremena. Među njegovim pronalascima su i fluorescentna svetlost, laserski snop, bežične komunikacije, bežični prenos električne energije, daljinsko upravljanje, robotika, Tesline turbine i avioni sa vertikalnim poletanjem.

Tesla je otac radija i savremenih električnih prenosnih sistema. Njegova vizija uključivala je istraživanje solarne energije i snage mora. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, jedinica za merenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Na svečanosti u Beogradu priređenoj u njegovu čast 1892. godine, Tesla je izneo svoja osećanja prema domovini:

U meni može biti nešto što može biti i obmana, kao sto češće biva kod mlađih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od svojih ideala, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednoga Srbina.

Njegovo nasleđe se može videti u svemu, od mikrotalasnih pećnica do MKS projektila. Ali više od toga, Teslin život nas inspiriše da verujemo da se sve što zamislimo može postići.

Sa životom i dostignućima čoveka bez čijih se pronalazaka ne može zamisliti savremena civilizacija upoznaće vas dragocena knjiga Branislava Jovanovića Teslin čudesni svet, u izdanju Vulkan izdavaštva.

U divno ilustrovanoj knjizi Džima Điljotija Ko je bio Nikola Tesla?, u izdanju Vulkančića, radoznali mališani će pronaći mnogo zanimljivih podataka o jednom od najvećih svetskih umova.

O zgodama i nezgodama kroz koje su na svom putu ka svetu odraslih prošli Stiven Hoking, Nikola Tesla, Marija Kiri, Isak Njutn i mnogi drugi čitajte u vrhunskoj knjizi edukativnog karaktera Dejvida Stejblera Naučnici kao deca.