Pretraži sajt
%
×
30% POPUSTA NA ODABRANE KLASIKE
dana sati minuta sekundi

Vulkančić proslavlja Svetski dan tolerancije uz čudesni svet Harijet Mankaster

16.
11.
2021.

Svetski dan tolerancije obeležava se 16. novembra širom sveta. Biti tolerantan znači prihvatati tuđe izbore, mišljenja, uverenja i stavove. Tolerancija je bastion ljudskih prava i sloboda jer su svi ljudi prirodno različiti, a u tome leži sva lepota sveta. Vulkančić prepoznaje značaj edukacije dece od najranijeg uzrasta i nastoji da im približi vrednosti zahvaljujući kojima će izrasti u odgovorne i tolerantne pojedince.

Dela autorke Harijet Mankaster predstavljaju odličan primer dečje literature uz koju će mališani na zabavan i maštovit način stupiti u svet tolerancije i međuljudskog poštovanja. Mankasterova je postala jedna od najpopularnijih dečjih autorki današnjice zahvaljujući književnom serijalu o Isidori Mun. Glavna junakinja ovog serijala je posebna jer je drugačija: njena mama je vila, tata vampir, a ona je i jedno i drugo. U crno-belom svetu, gde različitosti nisu dobrodošle, Isidora uči decu kako da prihvate sebe, jer u tome leže istinska radost i lepota. Kroz svoje avanture, ona iznova pokazuje da pripadati različitim svetovima ume da bude i te kako zabavno.

Podstaknuta pričama o vršnjačkom nasilju, Harijet Mankaster je odlučila da u svojim knjigama kao glavni činilac sreće istakne prihvatanje različitosti. Njene knjige idealne su za decu koja postaju deo novog kolektiva, ali i sve one koji se osećaju neprihvaćeno ili odbačeno. Dogodovštine Isidore Mun inspirišu mališane da svoje brige i sumnje podele s onima kojima najviše veruju i na taj način prevaziđu teškoće s kojima se deca najčešće susreću u ranom uzrastu. Takođe, uz njih će naučiti da poštuju drugu decu i razumeju različitosti.

Misiju podizanja svesti o toleranciji i ravnopravnosti Harijet Mankaster nastavlja i u svojim ostalim delima. U knjigama o Mirabel, rođaki Isidore Mun, deca će saznati sve o devojčici koja je pola veštica, a pola vila, kao i sve lepote prihvatanja sebe onakvim kakva jesu. Pored toga, Vulkančić priprema najnoviju knjigu Harijet Mankaster Viktorija Senka – opaka i svetlucava, koja će se uskoro naći u prodaji na sajtu vulkancic.rs. Reč je o uzbudljivoj knjizi koja će deci pokazati koliko je važno boriti se za ono u šta verujemo, te da život nije samo crno-beli, već je ponekad i svetlucav.

Harijet Mankaster nije samo spisateljica, ona je i ilustratorka koja je nesvakidašnjim crtežima upotpunila sva svoja dela. Zahvaljujući njima, dela ove autorke lako ćete prepoznati u knjižarama širom sveta. Svet u kojem se kreću njene junakinje je crno-beli, dok su one predstavljene vedrim roze i ljubičastim tonovima. Ovim postupkom, Mankasterova naglašava glavnu temu svojih knjiga – lepota je u različitostima.

Proslavite Svetski dan tolerancije uz čudesni svet Harijet Mankaster, čija prevedena dela možete kupiti OVDE.