Pretraži sajt
%
×
100 NASLOVA NA 50% POPUSTA
dana sati minuta sekundi

„Dušan Ivković: Moj krst, moja priča“ Aleksandra Miletića u prodaji

31.
10.
2023.

Nadahnjujuća priča čoveka koji je zauvek promenio srpsku košarku

Vulkan izdavaštvo objavilo je knjigu Moj krst, moja priča, na čijim stranicama je oslikan portret čuvenog Dušana Ivkovića. U prvom delu knjige, on je podelio sa čitaocima kako je izgledao njegov životni i košarkaški put, i već posle prvih nekoliko stranica sasvim je jasno da su se ta dva puta prožimala – od prvog do poslednjeg koša.

Vrativši se u detinjstvo, Dušan Ivković ispričao je priču o svom odrastanju, porodici i svemu onome što je obeležilo najranije godine njegovog života. Već tada se koš utisnuo u njegov pogled na svet – ispod prozora njegove i bratovljeve sobe, u kući u kojoj su živeli na Crvenom krstu, nalazila se spomen-ploča Radivoju Koraću, jednom od najboljih evropskih košarkaša šezdesetih godina prošlog veka. Vreme od te godine do godina u kojima će postati jedan od najuspešnijih evropskih trenera obeležili su veliki izazovi, postignuća, uspesi, ali i sve ono što je Dušanu Ivkoviću bilo važno van košarkaškog terena: porodica, prijatelji, Beograd, buzuki, kao i simboli porodičnog grba: pčela, golub i koš.

Ono što je upečatljivo jeste da se u svakoj njegovoj priči prepoznaje doslednost s kojom je koračao kroz život visoko uzdignute glave.

U drugom delu knjige portret Dušana Ivkovića doslikali su njegova porodica i njegovi prijatelji. Oni su rečima ispunili tišinu koja ostaje posle svakog odlaska i time su nas uverili u to da veliki ljudi nastavljaju da žive i kada poslednja pčela napusti njihova nedra.

Za mene su oduvek najveća motivacija bili NEUSPEH I PORAZ. Mnogo puta sam posle poraza trpeo salve kritika, koje su neretko bile i neukusne. Često su raznorazni mediji bili puni najgorih mogućih reči o mom radu, ali to je uvek dolazilo posle nekih iznenađujućih poraza, kojih je kod mene, srećom, bilo vrlo malo. Toliko malo da bih jedva mogao i da ih se setim. Najbolji lek za takve stvari bio je rad.“

Aleksandar Miletić je rođen 9. avgusta 1972. u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Autor je više knjiga, filmova i TV serijala inspirisanih sportom. Po njegovoj knjizi Džez basket snimljen je igrani film Bićemo prvaci sveta i dokumentarni TV serijal Put do svetskih šampiona. Osnivač je i direktor producentske kuće Cinnesport. Kolumnista je dnevnog lista Politika.

Knjigu posvećenu Dušanu Ivkoviću Moj krst, moja priča potražite na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.