Pretraži sajt
%
×
SVETSKI DAN KNJIGE - 15% + 20% + 10% NA 3
dana sati minuta sekundi

Izuzetan odziv čitalaca na književnoj večeri posvećenoj Milošu Crnjanskom

1.
12.
2022.

U knjižari „Vulkan“ u sredu, 30. novembra, održano je književno veče posvećeno Milošu Crnjanskom. Povod je šezdesetogodišnjica objavljivanja „Druge knjige Seoba. Kako se 30. novembra navršava četrdeset pet godina od piščeve smrti, i to je bio jedan od povoda da upriličimo ovo književno veče.

Prostor na Trgu republike bio je mali da primi sve ljubitelje književnosti Miloša Crnjanskog. Tome je doprinelo i to što je o njemu govorio prof. dr Milo Lompar, vrsni poznavalac njegovog lika i dela. Razgovor je moderirala Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu. Odlomke iz „Druge knjige Seoba“ čitao je glumac Đorđe Marković.

Na samom početku Marija Radić kazala je da je razgovor uvek najlepši način da osvetlimo stvaralaštvo Miloša Crnjanskog, pisca bez kojeg srpska književnost ne bi bila ni tako velika ni tako lepa. Prvi deo razgovora bio je posvećen poziciji Crnjanskog u okvirima naše književnosti, te je profesor Milo Lompar govorio o odnosu njegove književnosti i njegove društvene pozicije. Zatim se osvrnuo na recepciju romana „Druga knjiga Seoba“, i tom prilikom je kazao da je njeno objavljivanje predstavljalo svojevrsni književni događaj toga doba, ističući da je raspon ocena književne kritike bio raznolik. U drugom delu razgovora Marija Radić osvrnula se na Crnjanskov odnos prema srpskoj književnoj tradiciji: „Crnjanski je bio veran našoj tradiciji, ali je istovremeno preispitivao i preinačavao unoseći u nju vrednost modernosti“. Ona je potom ukazala na to da je u „Drugoj knjizi Seoba“ pisac dao sliku sveta zasnovanu na ideji da je „sudbina pojedinca zrno peska“. Kako kod Ive Andrića i Meše Selimovića prepoznajemo slične predstave o svetu, profesor Milo Lompar osvetlio je njihove razmere  i značenja u opusima sva tri pisca, određujući Crnjanskog kao „pisca metafizike“. S obzirom na to da sumatraizam zauzima središnje mesto u njegovoj književnosti, jedan deo razgovora bio je posvećen ovoj temi. Publika je imala priliku da čuje i na koji način profesor Lompar sagledava odnos između Miloša Crnjanskog i Ive Andrića. On je sa publikom podelio i dragocene pojedinosti iz života Miloša Crnjanskog, koje je pronašao u pismima i drugoj dokumentarnoj građi.

Sat i po vremena nadahnutog i sadržajnog razgovora publika je slušala sa uživanjem, čak je veliki broj njih strpljivo stajao do samog kraja književne večeri.

Povodom šest decenija od objavljivanja „Druge knjige Seoba“, „Vulkan izdavaštvo“ objavilo je „Drugu knjigu Seoba“ u novom ruhu – u tvrdom povezu i lepom izdanju – u okviru edicije „Tragovi“, posvećene klasicima srpske književnosti. U ovoj ediciji objavljene su i Seobe“, kao i „Dnevnik o Čarnojeviću“.

Marija Radić najavila je sinoć da će sledeće godine u okviru edicije „Tragovi“ biti objavljena i druga dela Miloša Crnjanskog.

Dela Miloša Crnjanskog potražite na sajtu vulkani.rs ili u najbližoj knjižari Vulkan.