Pretraži sajt

„Дан шести” Растка Петровића у продаји

4.
3.
2021.

Вулкан издаваштво објавило је монументално дело нашег познатог писца Растка Петровића Дан шести. Роман чији је наслов инспирисан библијском реченицом о стварању човека: И би јутро, и би ноћ, дан шести, јединствен је у српском књижевном опусу. Растко Петровић, један од оних који су прешли Албанију 1915. године, приказао је до тада невиђену слику албанске голготе.

Ово је роман о свему ономе што живот јесте и о свим његовим могућностима да се преобрази. Ово је роман о историјском рађању света. Ово је роман о човеку и снази његовог духа да буде већи од свега. Ово је роман о телу: гладном телу, рањеном телу, згрченом телу, болном телу, телу које пулсира упркос свему. Ово је роман о свему што је женско у животу. Ово је роман о љубави и јединој њеној сврси – да човек буде. Ово је роман о жудњи за животом.

Осећања главног јунака Стевана Папа-Катића, који корача напред кроз разрушени и дезинтегрисани свет у фокусу су првог дела књиге. У другом делу, Стеван Папа-Катић живи у Америци, постао је палеонтолог и признати научник. Сусрет са Мили(цом), женом која ће померити његов унутарњи свет, откриће му лице љубави.

Рођени брат велике сликарке Надежде Петровић први је наш писац који се није либио да прикаже како је заиста изгледало повлачење српског народа преко Албаније. Избор теме у тадашњим друштвено-политичким околностима предодредио је судбину романа – објављен је постхумно тек 1961. године, дванаест година после пишчеве смрти.

Дан шести је део едиције Трагови, коју је Вулкан издаваштво посветило класичним делима српске књижевности. Роман можете купити путем сајта www.vulkani.rs.