Pretraži sajt
%
×
LETNJE OTAPANJE
dana sati minuta sekundi

ДРУГА КЊИГА СЕОБА

Милош Црњански
28.06.2022.

 

ISBN: 978-86-10-04369-3

Format: 145x205

Br. str.:832

Pismo: Ćirilica

Povez: Tvrd

Друга књига Сеоба објављена је 1962. године. Дакле, ове године навршава се тачно шездесет година од њеног првог објављивања. Како је Милош Црњански своју суматраистичку филозофију засновао на идеји да је све на свету у вези и да се ништа не губи, можемо да закључимо да пројављивање те идеје у овом веку потврђује постојање невидљивих закона духа, али и снагу пишчеве уметничке визије.

У средишту овог романа налази се прича о сеоби Срба из Аустрије у Русију. Милош Црњански је ту причу испричао приказујући живот четворице браће Исаковича, али је при томе осветлио портрете разноликих ликова и слика које су обележиле српску и светску историју. Његово умеће приповедања открива се на свакој страници Друге књиге Сеоба – како у интимном лирском тону, који је одраз његовог дара и аутентичности, тако и кроз вишеслојност и свеобухватност његовог романескног света.

У том свету судбина народа одредиће судбину појединца, па тако и Павла Исаковича, јунака који је у свим својим луталаштвима назирао на хоризонту титраву светлост далеке земље Русије, симбола лепшег света и утехе. Напослетку, ту светлост засенило је плаветнило кубета његове покојне жене: За Павла то кубе било је знак, издалека, да има нешто непролазно у љубави. То се не може одселити.

Објављивање Друге књиге Сеоба у новом руху јесте један од најлепших начина да још једном осветлимо лик и стваралаштво Милоша Црњанског, писца који заузима средишње место на позорници српске књижевности.

„Целокупна критичка рецепција овог романа Милоша Црњанског била је одређена ставом о анахроности свега што се разилази са модерношћу. Управо такво критичко предразумевање показује колико је Друга књига Сеоба ишла мимо свог времена, стазама несавремености, да се у надолазећем времену роман Црњанског открије као приповедно језгро у коме живо пулсирају историја и време – по речима Николе Милошевића као ’најбоља књига српске прозе, која се може мерити са највећим делима светске литературе’.“ 

Из поговора Мила Ломпара

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara