Pretraži sajt

Роман о пораженима

Милан Ст. Протић
06.10.2021.

 

ISBN: 978-86-10-04044-9

Формат: 145x205

Број страна: 304

Писмо: Латиница

Повез: Мек

 

Ово је приповест о побеђенима у грађанском рату. О бившима. Јесте приповест, али није историја. Није ни фикција. Нешто између. Писана је на основу мноштва усмених и забележених сведочанстава учесника и очевидаца. Посматрача и савременика. Аналитичара и хроничара. Разуме се – и немалог броја писаних извора. Оних архивских. И оних историографских. И оних мемоарских.

Ова књига, дочим, не претендује на објективност. Не бави се историјским доказима и не користи историјски метод. Не занима се за реконструкцију догађаја и улога појединаца у њима. Не задовољава се оном тривијализованом „истином“ којом се оптерећују лоши повесничари.

У њеном средишту налази се човек, његово добро и његово зло. Другачије казано, трагање за људским поривима што терају на чињење зла (или чињење добра) другом човеку. Из које мрачне дубине људске психе долази човекова мржња, освета, похлепа, завист, нетрпељивост, а из њих – убилачки нагон?

У исти мах, ово је роман о Београду у једном прохујалом тренутку, кратком као трептај ока. Али пресудном и судбоносном. И кобном.

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara