Pretraži sajt

ЉУДИ ГОВОРЕ

Растко Петровић
16.06.2021.

 

ИСБН: 978-86-10-03766-1

Формат: 145x205

бр. стр.: 112

повез: тврд

Писмо: ћирилица

 

Замислите да се нађете на острву и да поред уживања у свим његовим лепотама ослушкујете шта људи говоре. Шта бисте чули? Колико тога бисте сазнали о животима острвљана, али и о себи?

На страницама ове књиге упознаћете путника који је умео да ослушкује љуљушкање лађа и причање расцветане траве, да се загледа у светлост излазака и залазака сунца, да осети мирис шумске влаге, биља и воде, али и да помно слуша све што људи говоре. А све то са само једном сврхом – да би сагледао живот у његовој ширини и онда покушао да га ослика речима.

          Мало је књижевних дела у којима је на свега стотинак страница писац успео да исприча причу свих нас. Растко Петровић је у томе успео. Кад будете дошли до последње странице, схватићете да је Марко Ристић био у праву када је записао да је ово Растково најзавршеније и најсавршније дело.

 

„Растко Петровић је написао књигу која има исцелитељску моћ. У њој је каталог различитих могућности употребе говора, те књига Људи говоре открива читаоцу да је раз-говор кудикамо важнија ствар него што нам се понекад чини: ’Код мене разговарати са неким није више ни начин саопштити нешто, већ потпуно испуњење живота’.

Кристина Стевановић

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara