Vulkan Izdavastvo | Knjiga | SKERLETNO SLOVO
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga

Knjiga

NATANIJEL HOTORN (1804–1864) jedan je od prvih značajnijih američkih romansijera čije delo izdvajaju moćni simbolizam i psihološka kompleksnost prožeta moralnim načelima. U svojim delima prikazao je moralno-religioznu puritansku tradiciju u Novoj Engleskoj. I sam rođen u Salemu u Masačusetsu, u puritanskoj porodici, verovatno se bavio ovom tematikom usled osećanja krivice koji je imao zbog uloge njegovih predaka u progonu kvekera u XVII veku i suđenjima salemskim vešticama, 1692. godine. Pročitaj više

SKERLETNO SLOVO

Oblast: Klasici
ISBN: 978-86-10-00893-7
Format: 145x205
br. str.: 279
povez: broš
Pismo: latinica
Cena: 699,00 DIN
Na sajtu: 559,00 DIN
Ušteda: 140,00 DIN

Kada je bliskost zabranjena a strast je greh, ljubav je najdrskiji zločin od svih.

Nezaboravan klasik vodi čitaoca kroz moralne dileme i posrnuće, a osećanja krivice, besa, odanosti i osvete prevazilaze granice svih vremena.

U XVII veku u Salemu mladu Jastiru Prin stavljaju na stub srama i primoravaju je da nosi skerletno slovo zbog toga što je preljubnica. Ona rađa vanbračno dete, ali dugih sedam godina ne želi da otkrije ko je otac deteta. Javno ponižena i odbačena, zarobljena u krugu društvenih pravila, Jastira se oslanja na snagu svog duha. Beznadežan osećaj sramote, očajanja i usamljenosti učiniće je snažnom, a skerletno slovo poslužiće za ulazak tamo gde se druge žene nisu usudile da kroče.

Skoro vek i po Hotornovo remek-delo pamte i čitaoci i kritičari. U jednom od najvećih američkih pripovedačkih dostignuća, greh, krivica i iskupljenje utkane kroz priču o preljubi, otkriveni su izuzetnim psihološkim prodorom u ljudsku dušu.

„Kroz dugi niz godina koje su bile ispunjene radom, mislima i samopožrtvovanjem, skerletno slovo nije prestalo da bude žig koji privlači prezrenje i gnev ljudi, već je oličavalo nešto što izaziva sažaljenje i strah, kao i poštovanje.“

 

 

Trenutno nema komentara.
Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.
Dodajte svoj komentar