Pretraži sajt

Na današnji dan 1910. godine rođen je Meša Selimović - sećanje na jednog od najvećih

26.
4.
2024.

Sećanje na jednog od najvećih

Na današnji dan, 26. aprila 1910. godine, u Tuzli je rođen Meša Selimović – jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca, koji je slavu stekao čuvenim romanom Derviš i smrt (1966). Dobitnik je najvećih domaćih književnih nagrada, među kojima je i tadašnja NIN-ova (1967), kao i Njegoševa nagrada iste godine, te nagrada AVNOJ-a.

Selimović je u svom bogatom književnom opusu ostavio brojna značajna dela. Osim romana pisao je i pripovetke i eseje, a zanimljivo je da je pisanje započeo u kasnim tridesetim godinama.

Vulkan izdavaštvo objavilo je sva njegova značajna dela, među kojima su: Tišine, Tvrđava, OstrvoSjećanja – u kom je zabeležio sve pojedinosti koje su obeležile njegov život, a koje su ostale urezane duboko u njemu kao neizbrisivi tragovi detinjstva, zavičaja, ratnih godina, književnog stvaralaštva i velikih prijateljstava.

Ni za jednu životnu stazu ne postoji vodič, svaka je neispitana, neponovljiva, zato je u životu avantura pravilo, a ne izuzetak... Zato moram da budem vlastiti vodič, prvi i posljednji putnik na putu kojim samo ja mogu proći. Tišine, Meša Selimović

Selimović je u rodnom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju, a po završetku studija književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svetskog rata radio je kao profesor gimnazije u Tuzli. Tokom druge godine rata bio je uhapšen zbog saradnje sa Narodnooslobodilačkim pokretom Jugoslavije (NOP-om), da bi 1944. godine prešao u Beograd, gde je obavljao različite funkcije na političkom i kulturnom polju.

Od 1947. život nastavlja u Sarajevu, posvećen profesorskom poslu i pozorištu, a 1971. odlazi u penziju i seli se u Beograd. U srpskoj prestonici je preminuo 11. jula 1982. godine.

Bio je i član Srpske akademije i umetnosti (SANU).

Brojne naslove Meše Selimovića možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.