Pretraži sajt

Književno veče posvećeno Dušanu Vasiljevu – pesniku kratkog života i neverovatnog književnog opusa

18.
4.
2024.

Veče posvećeno poeziji

U knjižari Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu u sredu je održano književno veče posvećeno pesniku Dušanu Vasiljevu – koji je iako kratkog životnog veka, ostavio dubok trag u srpskoj književnosti.

Ljubitelji dobre poezije imali su priliku da prvi put više čuju o knjizi Čovek peva posle rata, koja je nedavno objavljena u izdanju Vulkan izdavaštva, a koju je prema istoimenom izdanju iz 1982. godine priredio prof. dr Jovan Delić. Čovek peva posle rata je i prva objavljena knjiga poezije u ediciji „Tragovi“.

Urednica srpske književnosti u „Vulkan izdavaštvu“ Marija Radić je rekla da je od izuzetnog značaja što je knjiga objavljena i istakla da je cilj bio da se obuhvati najširi opus Dušana Vasiljeva.

„U ovu knjigu uvrstili smo pesme koje predstavljaju važne uporišne tačke kada je reč o njegovoj poeziji. Iza Dušana Vasiljeva je ostalo više od 300 pesama, a u njegovoj zaostavštini su pronađena tri rukopisa, odnosno doslovno tri sveske, ali je samo jedna uobličena tako da postoje ciklusi i nazivi ciklusa, a njen naslov je Oblaci, koja je i sadržana u knjizi“, rekla je Radić.

Ona je istakla da je reč o izuzetnom pesniku čija je poezija nadišla i prostor i vreme i okolnosti u kojima je živeo.

„Mislim da će se svaki čitalac pronaći u njegovim pesmama, zbog toga što je on uspeo da dotakne ono što možemo nazvati esencijom umetnosti, a to je bezvremenost“, poručila je Radić.

Ova knjiga sadrži i izabrane pesme Dušana Vasiljeva, kao i dvadeset pesama koje nisu bile uvrštene u ranije izdanje, a značajne su za sagledavanje celokupne piščeve poetike.

Prof. dr Jovan Delić rekao je da će knjiga Čovek peva posle rata pokazati po prvi put kako izgleda taj pesnik „bez zbirke“, kako su mnogi kritičari okarakterisali Vasiljeva.

„Valjalo je prvo razbiti mit da je Vasiljev neko ko je prevashodno u nastavnim programima forsiran kao socijalni pesnik, što je netačno. On je po svom senzibilititetu i vremenu kojem je pripadao i po tome što je uradio avangardni pesnik“, rekao je Delić i dodao da je predgovoru pristupio sa puno informacija i sa željom da čitaocima kroz pristupačan jezik ukaže na specifičnost velikog pesnika.

Da Vasiljev nije zaboravljeni pesnik, naglasio je prof. dr Predrag Petrović i dodao da su izvanredni tematsko-motivski rasponi koje je imao u svojim pesmama – od ratnih, patriotskih, socijalnih, ljubavnih do deskriptivnih pesama, te da je uz Crnjanskog, Vasiljev naš najizrazitiji ekspresionistički pesnik.

Pesme Dušana Vasiljeva čitao je glumac Đorđe Marković, koji nas je još jednom podsetio težine reči koji je ovaj pesnik utkao u svaki svoj stih.

Dušan Vasiljev je za nepune 24 godine imao neverovatan književni opus, iza sebe je ostavio više od 300 pesama, oko 20 pripovedaka, četiri drame, pa čak i nacrt jednog romana. Njegova rodna Kikinda organizuje brojne programe u njegovu čast, a najstarija srednja škola u tom gradu nosi upravo ime Vasiljeva.

Vulkan izdavaštvo je objavljivanjem knjige Čovek peva posle rata želelo da obeleži i stogodišnjicu smrti čuvenog pesnika. Knjigu možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.