Pretraži sajt

„Mali princ“ proslavlja 81. rođendan

8.
4.
2024.

Knjiga za sve generacije

Šesti april je poseban dan u književnom svetu: rođendan Malog princa, mitskog lika koji je osvojio srca širom sveta. Bezvremenska priča Antoana de Sent-Egziperija očarala je generacije svojom univerzalnom porukom o ljubavi, prijateljstvu i lepoti ljudske duše. Na ovaj poseban dan slavimo trajnu zaostavštinu Malog princa, koji nastavlja da inspiriše maštu i pleni dušu, podsećajući nas da je ono što je bitno nevidljivo oku.

Najpoznatiji roman francuskog međuratnog pisca Antoana de Sent-Egziperija Mali princ, jedan od najvećih fenomena svetske književnosti i izdavaštva – najprevođenija knjiga posle Biblije sa stalnim godišnjim tiražom od pet miliona primeraka širom planete, ove godine slavi 81. rođendan.

Ovaj roman je više od književnog remek-dela. Malo je knjiga poput ove koje podjednako zadovoljavaju pažnju čitalaca svih uzrasta, vodeći ih na zanimljivo putovanje univerzumom, što rezultira neverovatnim otkrićima i pomaže im da spoznaju prave vrednosti.

Ova priča objavljena je 1943. godine, na engleskom i francuskom jeziku. Od tada je širom sveta prodato više od 145 miliona primeraka, prevedenih na 270 jezika i dijalekata.

Antoan de Sent-Egziperi bio je pilot i misteriozno je umro u izviđačkoj misiji, u 44. godini, dve godine pre objavljivanja njegove knjige u Francuskoj. Egziperi je napisao ovu knjigu u trenucima kada su ga morili vlastiti demoni i loše zdravlje, ali nada i emocije koje je uneo u priču o dečaku koji dolazi s daleke planete na Zemlju oslikale su njegove vizije ljubavi, prijateljstva, zajedništva, mašte...

Međunarodni dan Malog princa obeležava se 29. juna, na Sent-Egziperijev rođendan.