Pretraži sajt

Књижевно вече посвећено Душану Васиљеву

5.
4.
2024.

Књижара „Вулкан“ у Сремској 2, 17. априла од 19 сати

Позивамо вас да нам се придружите на књижевној вечери на којој ћемо обележити стогодишњицу смрти Душана Васиљева и представити књигу Човек пева после рата. Тако после једног века од његове смрти желимо да сачувамо од заборава стихове песника који је до своје двадесет четврте године, колико је живео, оставио неизбрисив траг у српској књижевности.

Књижевно вече ћемо уприличити 17. априла у 19.00 сати у књижари „Вулкан“ (Сремска бр. 2). О књизи ће говорити проф. др Јован Делић и проф. др Предраг Петровић. Вече ће модерирати Марија Радић, уредница српске књижевности у „Вулкан издаваштву“. Песме Душана Васиљева читаће глумац Ђорђе Марковић.

Све књиге Душана Васиљева објављене су постхумно. Ово издање је приређено према истоименом издању из 1982. године, које је приредио Јован Делић, и у којем је први пут објављена целовита збирка песама „Облаци“, једина која је у песниковој заоставштини пронађена као заокружена, односно припремљена за објављивање онако како ју је уобличио сам песник. Поред „Облака“, ова књига садржи и изабране песме Душана Васиљева, као и двадесет песама које нису биле уврштене у раније издање, а значајне су за сагледавање целокупне пишчеве поетике. Предговор овој књизи написао је Јован Делић.

Поносни смо на то што прва објављена књига поезије у едицији „Трагови“ носи име и презиме Душана Васиљева, песника који је својим стиховима обасјао песнички хоризонт и прошлог и овог века. Књигу ћете ускоро моћи да пронађете на сајту vulkani.rs и у свим „Вулкан“ књижарама.