Pretraži sajt

Srećan vam Svetski dan dečje knjige!

2.
4.
2024.

Pisati i stvarati za decu je odgovoran posao

Danas se obeležava Svetski dan dečje knjige. Na današnji dan mnoge knjižare i biblioteke održavaju radionice na kojima pričaju priče ili čitaju knjige koje su napisane za decu. Među uobičajenim načinima za proslavu ovog dana su i upoznavanje dece sa narodnim bajkama iz celog sveta, ali i uvođenje u svet književnosti kroz kreativno pisanje.

Mnogi proučavaju život pisca i pesnika Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male sirene, Carevog novog odela, Palčice, Ružnog pačeta i mnogih drugih priča koje su obeležile detinjstvo miliona dece, jer je upravo njegov rođendan, 2. april, izabran za proslavu.

„Svet je pun čudesa, ali mi smo na njih toliko navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima“. – Hans Kristijan Andersen

Svetski dan dečje knjige ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke Uneska, kako bi se deci slala poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči. Organizator Međunarodnog dana knjige za decu je Međunarodni komitet za knjige za mlade, neprofitna organizacija pri Unesku i Unicefu.

Čitanje je magično, lepo, emotivno, jer tamo je ceo svet koji zajedno sa detetom stvaramo. Kada se spoji radoznalost, potreba za bliskošću i živom rečju sa dobro odabranom knjigom, dobija se kvalitetno provedeno vreme koje se pamti, obogaćuje se rečnik, poboljšava koncentracija, razvija empatija, obogaćuje unutrašnji svet, pruža radost saznavanja i istraživanja, izgrađuje samopouzdanje, razvija svest o drugim ljudima, tuđim pričama i životima...

Vulkančić ima lepu vest za najmlađe i sve one koji žele da ih obraduju knjigom.

Pozivamo vas da do 7. odnosno 11. aprila iskoristite dve sjajne akcije i fantastične popuste na sajtu vulkancic.rs. Odaberite neke od rado čitanih naslova i uživajte sa mališanima otkrivajući im čarobni svet knjiga.