Pretraži sajt

Jovani Dišić uručena „Nagrada Miloša Crnjanskog“ za roman „Vakuum“

19.
3.
2024.

Autorki Jovani Dišić uručena je prestižna Nagrada Miloša Crnjanskog za roman Vakuum, koji je 2022. godine objavilo Vulkan izdavaštvo. Stručni žiri u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar u obrazloženju je naveo da se umešnost u vođenju naracije, koloritno osvetljen duh vremena, smišljena upotreba lajtmotiva i dobar stil retko sabiraju u prvom romanu nekog pisca.

„Smeštena na marginu životne situacije, koju prostorno predstavlja sugestivno dočarani ambijent malog grada, junakinja romana biva upletena u intrigu koja se razvija u dva pravca: pričajući životnu priču jednog policajca i ubice, ona postepeno dopire do težišnih tačaka razumevanja same sebe”, rekla je članica žirija Slađana Jaćimović.

Mladoj autorki prestižna nagrada je uručena na svečanosti u petak, 15. marta, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Nagradu Miloša Crnjanskog dodeljuje piščeva zadužbina na osnovu testamentarnog određenja Vidosave Crnjanski. Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Sadašnji donatori nagrade su Izdavačka kuća Klet i Narodna biblioteka Srbije.

Ukoliko još niste pročitali nagrađeni prvenac Jovane Dišić Vakuum, potražite ga na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.