Pretraži sajt
%
×
100 NASLOVA NA 50% POPUSTA
dana sati minuta sekundi

Nacionalni dan knjige

28.
2.
2024.

Nacionalni dan knjige obeležava se danas, 28. februara, u ustanovama kulture širom Srbije kako bi se promovisala kultura čitanja i poseban akcenat stavio na pokretnu kulturnu baštinu, pre svega pisanu reč.

Nacionalni dan knjige ustanovljen je 2013. godine, na inicijativu Narodne biblioteke Srbije, jedne od najznačajnijih i najstarijih ustanova kulture u republici, ali i najveće nacionalne biblioteke u ovom delu Evrope, i posvećen je našim velikanima pisane reči.

Takođe, Narodna biblioteka Srbije, koja čuva najdragoceniju zbirku pokretne kulturne baštine u ovom delu Starog kontinenta, obeležiće danas 192 godine postojanja.

Narodna biblioteka nastajala je i formirana u XIX veku, u vreme kada su u Beogradu postojale prva knjižara i prva državna štamparija. Svečano, u prisustvu uglednih svetovnih i crkvenih lica, Biblioteka je osnovana 28. februara 1832. godine ukazom kneza Miloša Obrenovića, koji je obezbedio da se primerak svake štampane knjige preda na čuvanje Narodnoj biblioteci, čime je ustanovljen obavezni primerak.

Ovaj dan se obeležava u bibliotekama širom Srbije različitim manifestacijama.