Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

„Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića u užem izboru za „Beogradskog pobednika“

9.
1.
2024.

Prestižno priznanje za najbolji roman

Roman Kanon potištenog uma Filipa Grbića ušao je u uži izbor za prestižnu nagradu Beogradski pobednik, navodi se na sajtu Biblioteke grada Beograda.

Odlukom žirija koji je radio u sastavu: Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, u užem izboru za ovogodišnje priznanje našlo se četrnaest romana, među kojima je i Grbićeva treća knjiga, koju je prošle godine objavilo Vulkan izdavaštvo.

U poslednjem romanu mladog beogradskog pisca upoznajemo se sa troje protagonista čije različite glasove objedinjuje pripovedanje u trećem licu – iako uz neskrivenu, prijateljsko-bratsku naklonost pripovedača prema njima. Njihovim različitim temperamentima – duševnim tonalitetima – zajedničko je, kao osnovni ton, osećanje potištenosti. Njihove različite sudbine, jednako obeležene neuspehom, čudesno se ukrštaju u jedan tok, koji vodi ka tragičnom raspletu. Povrh toga, budući da radnja romana obuhvata najskoriju prošlost, tokom koje su se dramatični događaji od globalnog značaja odigravali sa dosad nezabeleženom učestalošću, i ta histerična kakofonija istorije ukomponovana je u harmoniju umetničkog dela.

Filip Grbić je za svoj prvi roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio Nagradu Miloš Crnjanski za 2016. i 2017. godinu. Njegov drugi roman, Prelest, koji je preveden na francuski i makedonski jezik, stručni žiri Srpske akademije nauka i umetnosti ocenio je kao najbolje prozno delo u 2018. godini (Nagrada Branko Ćopić).

Najuži izbor za nagradu Beogradski pobednik biće objavljen u utorak, 16. januara, a odluka o dobitniku krajem januara.

Nagradu Beogradski pobednik, koja se jednom godišnje dodeljuje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini, ustanovila je Biblioteka grada Beograda 2021. godine.

Sva tri romana Filipa Grbića možete potražiti na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.