Pretraži sajt

Senzacija Ričard Ozman – 150 nedelja na bestseler listama u Velikoj Britaniji

4.
8.
2023.

Britanski autor obara rekorde

Svetski popularan serijal britanskog autora Ričarda Ozmana već 150 nedelja nalazi se na listama najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji, i u tvrdom i u mekom povezu.

Koliko su Ozmanovi detektivski trileri popularni govori podatak da su sva tri romana odmah po objavljivanju dospela na sam vrh najprodavanijih knjiga Sandej tajmsa. Ozmanov debitantski roman Klub ubistava četvrtkom u tvrdom povezu proveo je 36 nedelja među Top 10, a 27 nedelja zadržao se na prvom mestu. Izdanje u mekom povezu provelo je 80 nedelja na listi najprodavanijih, dok je čak 31 nedelju bilo broj 1.

Klub ubistava četvrtkom, koji je fascinirao čitaoce širom sveta, doneo je autoru i prestižnu nagradu – British Book Award. Ozman je u jednom intervjuu rekao da je pisanje i objavljivanje priče o simpatičnim penzionerima koji rešavaju slučajeve ubistava „apsolutno ostvarenje njegovih snova“.

Čovek koji je umro dvaput u tvrdom povezu proveo je 33 nedelje na top-listi najprodavnijih knjiga, i to 16 nedelja na prvom mestu, dok je meki povez proveo 38 nedelja, sa 10 nedelja na prvom mestu.

Metak koji je promašio u tvrdom povezu proveo je 30 nedelja među najprodavanijim izdanjima, sa 10 nedelja na prvom mestu. Izdanje u mekom povezu je već 11 nedelja među najtraženijima, nakon što je odmah po objavljivanju postalo bestseler broj 1.

Samo u Velikoj Britaniji serijal je prodat u više od 6,5 miliona primeraka, a Metak koji je promašio oborio je rekorde i postao najbrže prodavana fikcija za odrasle u tvrdom povezu ikada objavljena, u septembru 2022.

Sva tri Ozmanova romana svrstavaju se među 10 najprodavanijih u tvrdom povezu u Velikoj Britaniji.

Ozmanovi romani su postali bestseleri i u SAD, Australiji, Brazilu, Japanu, na Islandu, u Švedskoj, Finskoj, Portugalu i Nemačkoj, a jedan od najcenjenijih svetskih reditelja i trostruki oskarovac Stiven Spilberg je stekao filmska prava na aukciji i sada radi na snimanju filma prema Ozmanovim romanima.

Sve knjige Ričarda Ozmana dostupne su na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.