Pretraži sajt

Čovek od adrenalina okačio kopačke o klin: Veliki Ibrahimović se oprostio od igračke karijere

8.
6.
2023.

Fudbalu sam rekao zbogom, ali ne i vama

Nije više vreme da se ističem, sve što je trebalo da se pobedi, pobedio sam, sada mi prija da inspirišem i podstičem svoje mlade saigrače. – Zlatan Ibrahimović, Adrenalin

Posle 24 godine profesionalne karijere, šampion iz švedskog predgrađa odlučio je da ode u igračku penziju. Zlatana Ibrahimovića, jednog od najboljih strelaca svih vremena, fudbalska javnost pamtiće po hrabrosti, snazi i temperamentu na terenu ali i van njega.

Na pragu pete decenije, Ibra je, baš kao što je i pisao u svojoj autobiografiji Adrenalin, odlučio da svede račune s fudbalskom karijerom, otvori novo poglavlje i pogleda budućnost pravo u oči, kao da je još jedan protivnik s kojim se treba suočiti.

„Ranije sam se plašio kada bi me novinari pitali za moju budućnost, ali sad mogu da je prihvatim, spreman sam. Fudbal je od mene napravio čoveka“, kazao je na konferenciji za novinare posle utakmice Milan–Verona, nakon što se obratio publici koja je ispunila tribine stadiona San Siro.

U stalnoj ravnoteži između dva sveta, između adrenalina i balansa, u Zlatanovoj knjizi Adrenalin (Vulkan izdavaštvo, 2022) otkriva se jedna priča puna nepoznatih detalja i anegdota, u kojoj se kroz vanserijske podvige provlače strah, nežnost i krhkost, osećanja koja u njemu postoje pored snage, odlučnosti i hrabrosti. Ta osećanja su dečkića iz Rosengorda dovela do vrha sveta, odakle nam priča o trenerima, penalima, svlačionicama, protivnicima, fudbalu – ali i o sreći, prijateljstvu i ljubavi.

Od gola do sreće, od sudije do pravde, od asistencije do prijateljstva, legendarni centarfor je u karijeri postigao 555 golova i osvojio ukupno 34 trofeja.

Čovek koji više ne mora da pokazuje svoju snagu ili da nas podseća na velike sportske uspehe, iskreno i pošteno priča kako se jedan bog lopte menja i nosi sa godinama koje prolaze: bez licemerja, a sa zrelošću i sumnjama koje je morao da nauči i prihvati.

Posvećujem ovu knjigu onome ko voli da pravila, poglede i očekivanja okreće naopačke. Jer samo sledeći sopstveni instinkt, sa upornošću i odlučnošću, posvećenošću i zalaganjem, može učiniti da pogled na svet bude jedinstven. Privilegovan i ekskluzivan.

Zlatanu želimo nove pobede u narednim životnim i poslovnim podvizima.