Pretraži sajt

„Mali princ“ već osam decenija

26.
1.
2023.

Najpoznatija knjiga na svetu slavi 80 godina postojanja

Ove godine 7. aprila navršiće se tačno 80 godina od objavljivanja francuskog izdanja kratkog lirskog romana Antoana de Sent Egziperija – Mali princ, jednog od najpopularnijih i najčitanijih svih vremena.

Napisana poput bajke, ova knjiga za male i velike otkriva utopijski svet kroz priču o dečaku dospelom sa udaljene i sićušne planete i njegovom traganju za odanošću i ljubavi. Mali princ je priča o stvarnom svetu, o čoveku, njegovim zabludama i grehovima, i otkrivanju najdubljih i najdragocenijih vrednosti postojanja.

Dirljiva alegorična priča nastala je na predlog jednog američkog izdavača tokom Egziperijevog emigrantskog boravka u Njujorku. Antoan de Sent Egziperi bio je francuski pilot i ratni letač, esejista i pesnik, rođen 1900. u Lionu. Sopstvena životna iskustva pretvarao je u svoja književna dela. Njegov prvi roman Južna poštanska služba objavljen je 1929, dok je Tvrđava štampana posthumno, 1948. godine.

Mali princ doživeo je fenomenalan uspeh u celom svetu; novela je prevedena na više od 300 jezika i dijalekata i prodata u više od 80 miliona primeraka, čime je postala jedna od najprodavanijih knjiga na svetu.

Ovo kratko prozno delo poznato je i po svojim ilustracijama, koje je crtao sam autor, a koje su vremenom postale prepoznatljive čitaocima na svim kontinentima.

Egziperi nam je ostavio mnogo važnih poruka o prijateljstvu i ljubavi, a jedan od najlepših citata iz romana Mali princ glasi: „Čovek samo srcem dobro vidi; suština se očima ne može sagledati.“

Knjiga je postala inspiracija za brojne umetnike i adaptirana je u brojnim umetničkim formatima i medijima, uključujući audio-snimke, radio-drame, nastupe uživo, film, televiziju, balet i operu.

Vulkan izdavaštvo je povodom svog jubileja – 10 godina postojanja, za verne čitaoce redizajniralo 10 dobro poznatih naslova koji su obeležili proteklu deceniju – a među njima je i Mali princ, jedno od najprodavanijih i najprevođenijih dela ikada objavljenih.

Roman Mali princ potražite na vulkancic.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.