Pretraži sajt

Reč urednice Vulkančić izdanja

20.
11.
2023.

Knjige koje će obogatiti detinjstvo svakog deteta

Pre više od deset godina osnovali smo Vulkančić sa ciljem da deci i mladima, kao i roditeljima, ponudimo knjige koje će podsticati dečju radoznalost i obogatiti njihovo detinjstvo. Svesni da knjige nisu samo reči napisane na papiru, već gradivne jedinice koje stimulišu različite aspekte razvoja naših najmlađih članova društva, neprekidno se trudimo da pažljivim odabirom knjiga opravdamo dugogodišnje poverenje naših čitalaca. Prateći svetsku književnu scenu, idemo ukorak sa trendovima u izdavaštvu i na najbolji mogući način našim čitaocima predstavljamo aktuelne teme, žanrove i formate dečjih knjiga.

Posebno smo ponosni što smo, uprkos izazovima modernog vremena u kojem se od malih nogu deca radije okreću digitalnim tehnologijama, proširili i razvili dečju ljubav prema čitanju. U poslednjih nekoliko godina to se naročito vidi u domenu dečjih romana, po kojima smo danas prepoznatljivi, među kojima se posebno ističu serijali o Dogmenu, Isidori Mun, Džeronimu Stiltonu, Ani Kadabri. Sa druge strane, trudimo se da mladim čitaocima pružimo širok izbor klasika dečje književnosti, kako svetske tako i srpske, koje smo i mi sami voleli da čitamo, i tаkо ih sačuvamo od zaborava.

Činjenica je da danas roditelji imaju sve manje vremena koje provode s decom, te je veoma važno naglasiti da veliku pažnju posvećujemo knjigama koje za cilj imaju okupljanje porodice, tj. interakciju odraslih i dece. Stoga u našoj ponudi imamo kvizove i igre, ali i interesantne priručnike koji obezbeđuju kvalitetno zajedničko vreme. Neke od takvih knjiga su Naš zabavni vikend, Priručnik za male istraživače, Kviz za celu porodicu itd.

Moto koji nas je vodio sve ove godine jeste učenje kroz igru. Tako smo osmislili i razvili ediciju karata Učim i igram se, koja trenutno broji preko 50 naslova. Uzevši u obzir činjenicu da deca najlakše vizuelno pamte, a kroz igru najbolje uče, kreirali smo ovu ediciju namenjenu različitim uzrastima i sa širokim spektrom tema.

Svaka knjiga za decu ima kompleksan zadatak. Ona na dopadljiv i jednostavan način treba da najpre zainteresuje dete, a zatim da mu kroz sadržaj pruži nova saznanja, unapređuje logičke i motoričke veštine, razvija vokabular, maštu i kreativnost. Zato se trudimo da biramo knjige koje ispunjavaju ova očekivanja, pružajući za svakoga ponešto, od najmlađeg do tinejdžerskog doba.“

 

Branka Josipović Krivokuća, urednica dečjih izdanja