Pretraži sajt

„Roleri za mrave“ autorke Ljiljane Krstić uskoro u Vulkančiću

12.
4.
2022.

Riznica mudrosti i lepote

Izbor najlepših pesama i maštovitih priča za decu Roleri za mrave iz pera autorke Ljiljane Krstić uskoro će se pridružiti Vulkančićevoj ediciji Za zlatnu medalju. Najmlađi čitaoci će u stihovima naše višestruko nagrađivane spisateljice otkriti jedinstvenu lepotu sveta poezije i saznati zašto je ova zbirka našla svoje mesto među odabranim delima klasične književnosti.

Knjiga je podeljena na tri celine, u kojima se autorka poigrava žanrovima – od poetske, rimovane proze, preko poezije, do bajke. Pesme i priče su povezane istovetnim motivima – prijateljstva, mašte i detinjstva.

Poezija nas poziva da posvetimo nepodeljenu pažnju zamišljenim prizorima uhvaćenim u redovima pred nama. Treba samo da budemo otvoreni i zagledamo se u svoje najskrivenije misli i osećanja.

Poezija je suštinski deo odrastanja; prostor u kojem se um slobodno kreće. Nepredvidiv, razigran, lepršav. Ali poezija nije samo lepa reč, besprekorna rima, slika koja nam pruža zadovoljstvo. Sa njom se povezujemo na dubljem nivou. Ona je kreativna snaga, uteha, ohrabrenje...

Upravo takav je svet metafora Ljiljane Krstić. Smeštena u savremeni kontekst, njena dela nose snažne poruke o dobroti, ostvarivanju snova i istinskim vrednostima, bilo da je reč o pesmama o životinjama ili modernim bajkama. U tom humanom dejstvu obilja poetskih slika je snaga ovih rukopisa.

U reči je pesma, u pesmi priča, a u priči čitavo delo. Na mladim čitaocima je da prepoznaju na šta stvaralaštvo Ljiljane Krstić ukazuje i da se i sami u njemu prepoznaju. Knjiga Roleri za mrave uskoro će biti dostupna na sajtu vulkancic.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.