Pretraži sajt

Prvog dana Sajma knjiga predstavljena nova knjiga Jova Anđića "Slatki Beograd"

26.
10.
2025.

 

U subotu, 25. oktobra 2025. godine, u okviru 68. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, Vulkan izdavaštvo je sa posebnim zadovoljstvom predstavilo jedno od najzanimljivijih novih domaćih izdanja Slatki Beograd - vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu, autora Jova Anđića.

Ova publikacija, koja na jedinstven način spaja gastronomiju, kulturu i urbanu istoriju, dočekana je sa velikim interesovanjem čitalaca i medija. Vulkan izdavaštvo, poznato po podršci domaćim autorima, ovom knjigom dodatno potvrđuje svoju misiju da afirmiše originalne istraživačke i kulturne projekte.

Knjiga o kojoj će se tek pričati

Na gotovo trista stranica, autor vodi čitaoce na putovanje kroz vreme: od prvih beogradskih poslastičara i njihovih radionica, preko dolaska čokolade, bombona i torti, do slavskih i kraljevskih trpeza.

Posebna poglavlja posvećena su beogradskim poslastičarnicama poput Pelivana i Orijenta, ali i ljudima koji su ih stvorili; Valentinu dal Asti, Antoniju di Franku, Mariji Farkaš i mnogim drugima koji su „zaslađivali Beograđane“.

U knjizi se pojavljuju i dragoceni istorijski zapisi: o prvoj čokoladi u Mitropolitskom dvoru još 1729. godine, o starim kuvarima Jeroteju Draganoviću i Katarini Popović Mičini, kao i o načinu na koji su kolači postajali simbol građanskog Beograda.

„Kroz istoriju slatkiša može se čitati istorija grada,“ rekao je autor Jovo Anđić tokom predstavljanja knjige. „Beograd je rastao između Istoka i Zapada, između meda i čokolade, između baklave i torte. I upravo na toj granici ukusa i vremena nalazi se priča o njegovom identitetu.“

Druženje sa čitaocima na Sajmu

Predstavljanje knjige na štandu Vulkan izdavaštva proteklo je u živom i inspirativnom razgovoru sa publikom. Tokom skoro skoro sat i po vremena, Jovo Anđić je govorio o nastanku knjige, arhivskom istraživanju i brojnim anegdotama koje su pratile njegovo „slatko“ istraživanje.

„Zanimalo me je ne samo šta su Beograđani jeli, već i kako su živeli dok su to jeli,” dodao je autor. „Jer svaki kolač, svaka poslastica ima svoje vreme, svoje društvo i svoju priču.“

Tema beogradskih kolača i poslastičara, od šećerlija do majstora pralina, podstakla je publiku da podeli sopstvena sećanja na „mirise detinjstva“ i zaboravljene ukuse.

Na kraju druženja, autor je potpisivao primerke knjige i uputio poziv čitaocima da sami nastave ovo slatko putovanje kroz vreme, kroz stranice koje čuvaju mirise, slike i priče starog Beograda.

Sajam knjiga traje do 2. Novembra

Posetite štandove Vulkan izdavaštva u Hali 1 i Hali 4 svakog dana tokom trajanja sajma, od 10 do 20 časova, i otkrijte zbog čega su i ove godine omiljena mesta svih ljubitelja knjiga!

Trenutno nema komentara