Putovanje kroz istoriju beogradskih poslastica uz Jova Anđića
Knjižara Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu biće domaćin promocije knjige Slatki Beograd: Vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu autora Jova Anđića, zakazane za 30. septembar u 19 časova. Na promociji učestvuju: Jovo Anđić, autor knjige, Marija Radić, urednica domaće književnosti (moderatorka), i glumac Đorđe Marković, koji će čitati odlomke iz knjige.
Ova knjiga nudi jedinstvenu priliku da se Beograd upozna kroz istoriju poslastica koje su njegovi stanovnici voleli. U tvrdom povezu i ilustrovana tako da je slatka na prvi pogled, knjiga prati tragove poslastica kroz vekove, a Anđić sa čitaocima deli zanimljive priče i činjenice o promenama koje su oblikovale duh grada – od orijentalnih kolača i uličnih prodavaca, preko evropskih uticaja i bečkih torti, do savremenih poslastičarnica.
„Suve šljive i med bili su tradicionalno prisutni u Beogradu i šire kao slatkiši. Šećer se sve do kraja XIX veka uvozio, pa ako su se pravili džemovi i pekmezi uz dodavanje šećera, to nije bilo jeftino. Najpre su u ponudi bili samo orijentalni slatkiši, a potom su polako počeli da pristižu i srednjoevropski i zapadnoevropski. Najzanimljiviji period u istoriji poslastica je kada u Beograd počinju da dolaze stranci, koji donose svoje zanate i veštine i polako navikavaju Beograđane na nove običaje i ukuse… To je period neposredno pred i po konačnom oslobađanju Srbije i Beograda od turske vlasti. Svakako su to i posleratni i ratni periodi, vremena oskudice, kada su i obeležavanja slava sa slatkišima bila pravi podvig“, kaže Anđić.
U knjizi se mogu pronaći hronike zanata, zaboravljeni recepti ili porodične tajne, ali i dirljive slike beogradskih ulica – kako se čekalo za najbolju šampitu, kada je naručivanje torte bio statusni simbol, a kugla sladoleda trenutak čistog luksuza.
Promocija knjige obećava da će biti više od klasičnog predstavljanja, pružajući posetiocima mogućnost da uživaju u istoriji i duhu Beograda na slatki način.