Pretraži sajt

„Čovek peva posle rata“ velikog pesnika Dušana Vasiljeva u prodaji

12.
4.
2024.

Delo kao ogledalo istorijskih okolnosti

Objavljivanjem knjige Čovek peva posle rata, Vulkan izdavaštvo obeležava stogodišnjicu smrti Dušana Vasiljeva, sa željom da posle jednog veka sačuva od zaborava stihove pesnika koji je do svoje dvadeset četvrte godine, koliko je živeo, ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti.

Književni opus Dušana Vasiljeva bogat je i raznovrstan – pisao je poeziju, kratku prozu i drame – ali sve njegove knjige objavljene su posthumno. Ovo izdanje je priređeno prema istoimenom izdanju iz 1982. godine, koje je priredio Jovan Delić, i u kojem je prvi put objavljena celovita zbirka pesama Oblaci, jedina koja je u pesnikovoj zaostavštini pronađena kao zaokružena, odnosno pripremljena za objavljivanje onako kako ju je uobličio sam pesnik. Pored Oblaka, ova knjiga sadrži i izabrane pesme Dušana Vasiljeva, kao i dvadeset pesama koje nisu bile uvrštene u ranije izdanje, a značajne su za sagledavanje celokupne piščeve poetike.

Ratne godine obeležile su i njegov život i njegovu književnost. Ipak, njegov pesnički zamah bio je toliko snažan da je nadišao i vreme, i prostor, i prilike u kojima se zadesio – tako je sebe svrstao u red pesnika koji su svojim stihovima obasjali pesnički horizont i prošlog i ovog veka. „Žut sam već i svega sit“ – pevao je pred sivim vidicima, u razbuktalim požarima, čeznući za sumatraističkim daljinama. Dušan Vasiljev, pesnik neprebola, pevao je o svemu onome što tišti čoveka – zbog toga i današnji čovek pronalazi svoj odraz u njegovoj poeziji.

„Duhom pobune i revolta, odnosom prema predratnoj poeziji i estetici, slobodnim stihom i novim ritmom Dušan Vasiljev je sasvim blizak modernistima. Vezan za časopis Misao i za Simu Pandurovića, koji je osam njegovih pjesama uvrstio u svoju Antologiju najnovije lirike, on je ipak bio oličenje poslijeratnog naraštaja, njegovoga iskustva i pobune, obilježen poraznim doživljajem rata i bolešću.“ – Iz predgovora Jovana Delića

Knjiga jednog od najvećih srpskih ekspresionista Čovek peva posle rata dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.