Pretraži sajt

„Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift?“ dr Teodora Papakostasa uskoro u prodaji

25.
3.
2024.

Od najranije praistorije do kraja klasične antike

Za ljubitelje popularne nauke i one koje interesuju arheologija, grčka istorija i kultura, knjiga koja donosi uzbudljivo putovanje kroz vreme i prostor Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? uskoro će se naći u prodaji u izdanju Vulkan izdavaštva.

Priča počinje kada se dva potpuna stranca zaglave u liftu – jedan je arheolog, a drugi nije.

Dr Teodor Papakostas – u ulozi zabavnog arheologa naratora – ne odgovara samo na najčešće postavljana pitanja iz oblasti arheologije već i otkriva velike i male magične trenutke starogrčke istorije. Među temama koje pokreće nalaze se i mnoga spektakularna i zanimljiva pitanja: Kako je razuzdani ples doveo do rođenja demokratije? Zašto je filozof Heraklit smatrao da Homera treba bičevati? Zašto se Kikladi zovu baš tako? Kako su skupili toliko knjiga za Aleksandrijsku biblioteku? Šta je po zanimanju bio pobednik prvih Olimpijskih igara?

Arheologija i antika u celini, smatra Papakostas, pripadaju svima nama. One su prijatne, uzbudljive, zastrašujuće i šaljive. Inspirišu nas i ukazuju nam na to šta je oduvek značilo biti čovek. Na svojevrstan način, pročuvanje arheologije i antičkog sveta jeste jedinstvena vrsta kolektivne psihoterapije kroz koju spoznajemo sami sebe. Stoga je ponovno povezivanje s antikom, pre svega, ponovno povezivanje i sa nama samima.

Teodor Papakostas je rođen u Solunu, gde je i odrastao. Diplomirao je arheologiju, a magistrirao praistorijsku arheologiju na Univerzitetu u Notingemu. Doktorirao je klasičnu arheologiju na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Učestvovao je u iskopavanjima u Grčkoj i Velikoj Britaniji i radio je u Arheološkom muzeju u Solunu.

Ukoliko ste uživali u knjigama Mala knjiga stoicizma Jonasa Salcgebera i Doručak sa Senekom Dejvida Fajdlera, ova knjiga je pravi izbor za vas.

Najnovije delo iz oblasti popularne nauke Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? uskoro će biti dostupno na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.