Pretraži sajt

Trijumfalni povratak Salmana Ruždija: Roman „Grad pobede“ uskoro u prodaji

26.
12.
2023.

Restaurirani srednjovekovni ep na sanskritu

Vulkan izdavaštvo će uskoro objaviti poetičnu sagu o ljubavi, avanturama, kao i snažno svedočanstvo o moći pripovedanja – Grad pobede, najnoviji roman Salmana Ruždija. Protkana magijom, čudima, tugom i humorom, sakrivena u glinenom ćupu, zapečaćena voskom, sahranjena u srcu srušene palate usred pepela jedne od najvećih, skoro zaboravljenih imperija Indije, ovo je priča koja čeka da bude ispričana. Pod velom religije, filozofije, moći i pravde, u središtu romana je žena koja pokušava da izleči svoj bol tako što će stvoriti novi, radikalni svet.

U XIV veku naše ere, na jugu zemlje koju danas zovemo Indija, devetogodišnja Pampa Kampana, koja je ostala siroče posle rata između dva zaboravljena kraljevstva, počinje da čuje glas drevne boginje i menja tok istorije. Inspirisana i prožeta moćnom magijom, ona se zaklinje da više nijedna žena neće doživeti tragičnu sudbinu njene voljene majke.

Pomoću čuda i čistom snagom mašte, pesnikinja i nadareni pripovedač svojim dahom stvara bajkoviti grad: reči koje šapuće podstiču njen narod da raste i menja se, a njena poezija prikazuje uspon i pad njenog carstva. I sama proročica – voljena, zastrašujuća, vanvremenska – posmatra kako se svet menja kroz vekove i kako njena lepota, zamrznuta u mladosti iz decenije u deceniju, bledi zajedno sa slavom njenog grada.

Grad pobede je prvi Ruždijev roman objavljen posle teškog ranjavanja u napadu koji je pretrpeo tokom književne večeri u Njujorku prošle godine. Jedan od najslavnijih svetskih pisaca dosad je objavio 14 romana, fantastičnih dela koja spajaju istoriju i politiku sa elementima magičnog realizma.

Ahmed Salman Ruždi rođen je 1947. godine u Bombaju (današnji Mumbaj). Školovao se na Kraljevskom koledžu Univerziteta u Kembridžu, gde je i diplomirao na odseku za istoriju. Za svoje stvaralaštvo dobio je mnogo najprestižnijih priznanja i nagrada. Godine 2007. britanska kraljica Elizabeta II odlikovala ga je titulom viteza. Više od 30 godina bio je primoran da živi krijući se od javnosti nakon što je iranska teokratska vlast izdala smrtnu presudu zbog njegovih Satanskih stihova.

Roman Grad pobede, duboko ukorenjen u tradiciju bajki o čudesima, uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.