Pretraži sajt
%
×
30% POPUSTA NA ODABRANE KLASIKE
dana sati minuta sekundi

Kapitalno delo Umberta Eka „Istorija lepote“ u izdanju Vulkan izdavaštva

19.
12.
2023.

Jedinstvena antologija misli o lepoti

Kroz bogat tekst ispunjen brojnim primerima uzvišenih umetničkih dela, poput slikarstva i skulpture, kao i dugim citatima iz dela poznatih pisaca i filozofa, pisac i teoretičar književnosti Umberto Eko nas vodi na putovanje kroz evoluciju shvatanja lepote. U knjizi Istorija lepote, koja je ostvarila kritički uspeh već nakon prvog izdanja 2004. godine, autor svojim uvidima prodire u najintimnije kutke filozofije, umetnosti i književnosti, pružajući nam širok spektar perspektiva o lepoti.

Šta je lepota? Lepota nije nikada, tokom vekova, bila apsolutna i večna vrednost. Bila je fizička ili božanska, harmonična ili dionizijska, povezana sa monstruoznošću u srednjem veku i harmonijom nebeskih sfera u renesansi; uzimala je oblik nečega teško odredivog u periodu romantizma, da bi se potom oblikovala kao veština, šala, citat tokom čitavog XX veka. Polazeći od ovakvog pristupa, Eko je osmislio put koji ne prati trag uobičajene istorije umetnosti, niti istorije estetike, već koristi istoriju umetnosti i istoriju estetike da bi revidirao celokupnu kulturu iz ikonografskog i književno-filozofskog ugla.

Osim kritičkog osvrta na kulturne norme i estetske vrednosti, ovo delo takođe pruža čitaocima dublje razumevanje veza između lepote, filozofije i društvene dinamike. Eko nas podseća na to da je lepota složen i višeslojan pojam koji odražava promene u toku vremena, ali koji istovremeno ima univerzalnu privlačnost koja prevazilazi sve epohe.

Čudovišta u svakoj kulturi nemaju nešto od onog što bi trebalo ili imaju nečega previše. Ali to ne znači da su čudovišta oduvek doživljavana kao odvratna. Načelno, ona su uvek bila ljudski izraz čudesnog.

Bogata ilustracijama remek-dela velikih umetnika, knjiga prikazuje različite načine na koje je shvatana lepota prirode, ljudskog tela, zvezda, matematičkih odnosa, svetlosti, dragog kamenja i Boga i pokazuje kako su drugačija shvatanja lepote dolazila u sukob ne samo u različitim epohama već i unutar jedne kulture.

Književnik, filozof, lingvista, jedan od najznačajnijih mislilaca našeg vremena, Umberto Eko bio je šezdesetih godina jedan od predstavnika avangarde u italijanskoj kulturi. Slavu je stekao romanom Ime ruže. Usledili su Fukoovo klatnoOstrvo dana pređašnjegBaudolinoTajanstveni plamen kraljice LoanePraško groblje, a od ilustrovanih izdanja najpoznatija su Istorija lepoteIstorija ružnoće.

Istorija lepote dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije, a uskoro će se u prodaji naći i Istorija ružnoće, još jedno kapitalno delo velikog italijanskog pisca i teoretičara književnosti.