Pretraži sajt

Roman o ljubavi, slobodi i samootkrivanju „Šekspir u Parizu“ Lorence Đentile uskoro u prodaji

5.
12.
2023.

Postoje male slobode koje nas zauvek menjaju

Život je stalni kompromis. Godine prolaze, sazrevamo i prestajemo da verujemo u snove. I tako počinjemo da se mirimo sa sobom i sa vremenom koje prolazi.

Ali zašto uvek želimo da drugi misle da smo srećni?

Šekspir u Parizu, inspirativna i zabavna priča sa neodoljivom heroinom i čarobnom atmosferom kultne knjižare, otvara ključno pitanje: da li da ostanemo verni onome što drugi očekuju od nas ili pak sebi samima?

Ovo je priča svih nas, roman sa čijih ćete stranica udahnuti mirise toplih kroasana i cveća koji se šire pariskim ulicama, nad kojim ćete zamisliti živopisne četvrti, doživeti mnoga raspoloženja i osetiti kako se onaj osećaj večitog nezadovoljstva konačno razvejava.

Oliva ima trideset godina, gaji tajnu strast prema orijentalnim grickalicama, voli da pleše na kiši i da oponaša Skarlet O’Haru kada je sigurna da je niko ne vidi. Drugi o njoj znaju samo da je uvek besprekorno stilizovana, ima siguran posao, živi sa roditeljima u predgrađu i uskoro se udaje za prezgodnog i uspešnog Bernarda, san svake majke. Niko ne bi ni pomislio da ona pati od nesanice i da ponekad duboko u sebi oseća nepremostivu prazninu.

Kada joj njena harizmatična i ekscentrična tetka Vivijen, od koje godinama nije bilo ni traga ni glasa, pošalje kartu za Pariz, Oliva bez mnogo oklevanja kreće na put. Međutim, dok ispred čuvene knjižare Šekspir i družina uzaludno čeka tetku, shvata da možda postoji svet sasvim drugačiji od onog na koji je navikla. Komplikovaniji ali istovremeno jednostavniji, u kojem je moguće juriti snove i flamingose, družiti se sa boemima i piti vino na obali Sene sa filozofom beskućnikom. Svet u kojem će prigrliti život umesto da se drži na distanci, čak i kada boli.

Očekivanja pripadaju drugima, a ne vama. Slobodni ste da budete ono u šta verujete. Morate prestati da radite ono što drugi veruju da je ispravno za vas, čak i ako vi verujete da je to ispravno za vas, ako se zbog toga osećate loše.

Kraj knjige Šekspir u Parizu je, istina, novi početak. Trenutak kada ćemo shvatiti da je vreme da se ogolimo pred nama samima i krenemo novim putem, ili se pak osmeliti da otvorenog srca upijemo svu lepotu života bez uslovljavanja.

Bestseler koji je osvojio srca čitalaca Šekspir u Parizu uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.