Pretraži sajt

Predstavljena nova knjiga Dušana Miklje „Istraga o neprilagođenima“

19.
10.
2023.

Veče za pamćenje

Sinoć je u knjižari Vulkan u Sremskoj ulici predstavljena knjiga Istraga o neprilagođenima Dušana Miklje. Pored pisca, o knjizi su govorili Nataša Anđelković, književna kritičarka i Čedomir Čupić, politikolog i profesor Fakulteta političkih nauka. Sa njima je razgovarala Marija Radić, urednica srpske književnosti. Ona je na samom početku istakla da je Istraga o neprilagođenima četvrta knjiga Dušana Miklje u okviru Vulkanove domaće produkcije. „Uložili smo mnogo rada, truda i posvećenosti u ovu knjigu. Reč je o hronici našeg doba, u kojoj Dušan Miklja hronološki pripoveda o događajima koji su obeležili godine od njegovog najranijeg detinjstva do danas. Tako se tačka pripovedanja premešta sa subjektivnog, intimnog pripovedačevog sveta na spoljašnji svet, koji je pomeren, iščašen, te pripovedač u njemu zapaža fenomene i paradoske koje potom razmatra, odnosno – ’istražuje’“, rekla je Marija Radić.

Dušan Miklja je otkrio da mu za pisanje ove knjige nije bilo potrebno mnogo vremena, ali da je njen nastanak trajao decenijama – teme su se taložile u njegovoj svesti i sve one tiču se neprilagođenih i njihove pozicije u svetu. On je ukazao i na to da je ovo knjiga o neprilagođenima i prilagođenima, ali da će svaki čitalac postati saučesnik u istrazi zato što će piščevim iskustvima pridružiti sopstvena iskustva, utiske i zapažanja o vremenu u kojem živimo.

Nataša Anđelković je imala priliku da pre dve decenije uređuje knjige Dušana Miklje, te je upoznata sa njegovom poetikom i kao saradnik i, kasnije – sve do danas, kao čitalac. Ona je istakla da se u književnom stvaralaštvu Dušana Miklje uočava poetička doslednost. Govoreći o knjizi Istraga o neprilagođenima, kazala je da bi se ona žanrovski mogla odrediti i kao roman i kao esejističko, odnosno istorijsko-političko, štivo. „Koloplet istorijskih sekvenci, enciklopedijsko bogatstvo i događaja i ličnosti, verdostojni životni isečci koji se mogu čitati kao pripovedni minjoni“ – samo su neke od karakteristika koje je navela.

Čedomir Čupić je u nadahnutoj i iscrpnoj analizi odredio knjgu Dušana Miklje kao istragu o ljudskosti i neljudskosti, odnosno, o čovečnosti i nečovečnosti. On je u njoj uočio antropološke, sociološke, kulturološke i filozofske slojeve. „Ni knjige manjeg obima, ni veće drame u njoj“, rekao je Čedomir Čupić. Istakao je i njenu jezičku i stilsku raskošnost, uporedivši ih sa rečima velikog Ničea „to je jasnoća koja vređa“. „Dušan Miklja je skenerski prikazao život prilagođenih i život neprilagođenih. Iako je pojam 'neprilagođeni' višeznačan i kompleksan, te bismo o njemu mogli govoriti iz različitih perspektiva, u najužem smislu on označava nepokorne prema svemu što narušava ljudskost.“ Na samom kraju izlaganja, Čedomir Čupić je zaključio da je doslednost uvek vezana za univerzalne vrednosti, i da je stoga ova kniga, pre i posle svega, kritika neljudskog.

Dušan Miklja je otkrio publici da je završio pisanje nove knjige, za koju se nada da će ugledati svetlost dana sledećeg proleća.

Knjigu Istraga o neprilagođenima, kao i druge romane Dušana Miklje možete potražiti na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.