Pretraži sajt

„Grobnica u Veneciji“ – novi istorijski triler Matea Strukula u prodaji

19.
10.
2023.

Kakve tajne kriju raskošne venecijanske palate?

Najnovija knjiga nagrađivanog italijanskog pisca Matea Strukula je fantastičan spoj istorijskog trilera, avanturističkog romana, špijunske priče i noara. Roman originalne strukture, Grobnica u Veneciji oživljava plodan period u istoriji, dajući viziju jednog od najlepših gradova na svetu: Venecije. Stvarnost koja se meša sa fikcijom uroniće vas u priču od koje nećete želeti da se otrgnete. Ovo dinamično, ubedljivo i uzbudljivo delo nikada ne gubi tempo, u stalnom nizanju iznenađenja, opasnosti i otkrića.

Roman povezuje fikciju sa mnogim stvarnim događajima i istorijskim ličnostima, ali čar priče leži u evociranju gotovo magične ere, one u kojoj su živeli i radili veliki umetnici, među njima i Antonio Kanal, poznat kao Kanaleto, kome Strukul poverava ulogu glavnog protagoniste. O životu velikog slikara malo se zna, a to je piscu dalo mogućnost da se prepusti mašti: počev od njegove čuvene slike posvećene nepoznatom kutku Venecije.

Zima je 1725. godine. Dok epidemija velikih boginja odnosi žrtve, devojka iz jedne od najuglednijih porodica pronađena je mrtva u tamnim i ledenim vodama kanala Rio dei Mendikanti. U atmosferi rastućih tenzija, inkvizitor poziva umetnika Đovanija Antonija Kanala, poznatijeg kao Kanaleto, a u vezi sa njegovim nedavnim delom, na kojem je naslikao upravo ovo ozloglašeno mesto, postavlja se pitanje: da li postoji veza između slikara i ubistva?

Dok uplašen napušta Duždevu palatu, Kanaleta zaustavljaju i odvode pred dužda, jer i njega lično zanima ta slika, Rio dei Mendikanti. Na slici postoji nešto što bi, ako bi bilo otkriveno, moglo da izvrne ruglu važnu venecijansku porodicu: ugledni plemić primećen je u jednom od najsiromašnijih kvartova. I zašto se on uopšte našao na jednom takvom mestu? Kanaleto od dužda dobija naređenje da otkrije o čemu je reč i izveštaj podnese direktno njemu.

Istraga – koja ga isprva plaši, a zatim polako počinje da ga obuzima – vodi Kanaleta na mesta naizgled prefinjena i slavna, ali na kojima se sprovode neobični rituali i po kojima se kreću sumnjive prilike čija je prošlost obavijena misterijom.

Istorijski triler Grobnica u Veneciji, knjiga koja se preporučuje svim ljubiteljima besmrtnog grada, dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.