Pretraži sajt

Snažna priča o tajnama i iskupljenju: „Kad se svet slomio“ Džona Bojna u prodaji

26.
9.
2023.

Nastavak bestselera Dečak u prugastoj pidžami

Objavljena 2006. godine i prodata u višemilionskom tiražu, Dečak u prugastoj pidžami je jedna od onih knjiga koje se ne zaboravljaju. Novi roman jednog od globalno najprodavanijih autora Džona Bojna nastavlja tamo gde se priča o sinu komandanta koncentracionog logora koji se sprijateljio sa jevrejskim dečakom „s druge strane žice“ završava.

Kad se svet slomio je snažna pripovest o prošlosti koju nosimo sa sobom, o donetim izborima i posledicama tih izbora. Ovo je roman koji postavlja mnoga moralna pitanja. Da li je u redu voleti nekoga ko čini zverstva? Možemo li se ikada iskupiti za tuđa nedela? Da li je opravdano oduzeti jedan život da bi se spasao drugi?

Čitajući ovaj roman, razmišljaćete o izdržljivosti. Razmišljaćete o nasleđu emocionalne štete koja se prenosi sa roditelja na dete. Ova izuzetna, slojevita i upečatljiva priča, dirljiv i moćan portret žene koja mora da se suoči sa sopstvenom prošlošću da bi shvatila da nikada nije kasno da bude hrabra, izgrađena je na modernoj istoriji i svima nama koji je živimo.

Gretel Fernsbi već decenijama živi mirnim životom u raskošnom stanu u luksuznoj četvrti Londona. Ne priča o bekstvu iz nacističke Nemačke. Ni o mračnim godinama provedenim sa majkom u posleratnoj Francuskoj. Niti o svom ocu, komandantu jednog od najozloglašenijih logora. A pre svega, ne izgovara ime svog brata.

Jednog dana, u stan u prizemlju useljava se mladi bračni par. Uprkos bolnim uspomenama koje budi njihov mali sin Henri, ćutljivi devetogodišnjak koji voli avanturističke romane, između njega i Gretel razvija se prijateljstvo. Ubrzo nakon toga izbija svađa između Henrijeve prelepe majke i njegovog oca tiranina. Gretel se nalazi na sličnoj raskrsnici kao nekada davno, a život joj pruža novu priliku da pomogne dečaku u nevolji – nevinom, koji joj veruje, baš kao što joj je verovao brat. Ipak, ako želi da ga spase, moraće da otkrije tajne koje je skrivala čitavog života.

Krivica je ono što vas drži budnima usred noći ili, ako uspete da zaspite, truje vam snove. Krivica se uvlači u svaki srećan trenutak, šapćući vam na uho da nemate pravo na zadovoljstvo. Krivica vas prati niz ulice, prekidajući najobičnije trenutke sećanjima na dane i sate kada ste mogli da uradite nešto da sprečite tragediju, ali ste izabrali da ne učinite ništa.

„Ne zanimaju me čudovišta koliko ljudi koji znaju šta čudovišta čine i namerno skreću pogled.“ – Džon Bojn

„Kompleksna, promišljena studija karaktera koja može izazvati žestoku debatu: da li se čin iskupljenja ponekad svodi na samoopravdanje?“ – Kirkus Reviews

„Nezaboravna priča o tajnama i pomirenju.“ – The Guardian

Džon Bojn je rođen u Irskoj 1971. Dobitnik je četiri irske nagrade za knjigu, uključujući i nagradu za autora godine. Autor je četrnaest romana za odrasle, šest za mlađe čitaoce i zbirke kratkih priča. Međunarodni bestseler Dečak u prugastoj pidžami pretvoren je u film i prodat je u više od jedanaest miliona primeraka širom sveta. Njegovi romani su objavljeni na više od 50 jezika. 

Novi roman Džona Bojna Kad se svet slomio dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.