Pretraži sajt

Klasik francuske književnosti „Arijana, mlada Ruskinja“ Kloda Anea uskoro u prodaji

7.
9.
2023.

Ljubavni duel u tri čina

Muškarci slobodno govore o ženama koje su imali, a mi smo osuđene na ćutanje. Zašto? Zar nismo slobodne kao oni? Zar i mi, kao i oni, nemamo pravo da uživamo? Oni veličaju zavodnike u umetnosti, poeziji i književnosti i stavljaju masku sramote na svaku ženu koja je imala mnogo ljubavnika. Borba je neminovna. Ženski moral mora da trijumfuje.

Arijana, mlada Ruskinja je priča o opasnostima slobodnog morala, ona koja se uvek iznova poziva na čitačeve pretpostavke i predrasude, samo da bi ga zbunila. Ipak, uprkos svom otvorenom senzacionalizmu, ima mnogo lepote i umetnosti u pripovedanju. Ovaj izuzetni roman Kloda Anea obraća se novoj generaciji.

Arijana je lepa, inteligentna i ponosna devojka, koja šarmom i izgledom drži sve muškarce pod svojim nogama. Nakon što je detinjstvo provela po evropskim metropolama, sada živi u provinciji, sa tetkom Varvarom, koja joj je prenela svoj ideal slobodne ljubavi i neobaveznih avantura. Uprkos tome što otac želi da je uda, Arijana pronalazi način da ode na studije u Moskvu.

Tokom izvođenja opere Boris Godunov upoznaje Konstantina Mihaila, bogatog poslovnog čoveka. Između Arijane i njenog „velikog kneza“, koji „traži žene i zadovoljstvo i strepi od mlade devojke i moguće ljubavi“, razvija se strastvena veza prepuna sukoba.

Ovo je uzburkana priča o strasti koja raste u Konstantinu i kojoj se Arijana čas potpuno predaje, dirljivo i mladalački, čas je odbija.

Da li će ljubav pobediti? Ništa nije sigurno...

„Nepristrasno pripovedanje, bez ironije, u sažetom, skoro stakato stilu. Za izbirljive čitaoce!“ – Tajms

Žan Šofer (1868–1931), koji je pisao pod pseudonimom Klod Ane, rođen je u Švajcarskoj 1868. godine i studirao je u Francuskoj na Sorboni. Napisao je nekoliko romana, drama, biografija i putopisnih knjiga, i kao novinar izveštavao o Ruskoj revoluciji.

Objavljen 1920. godine, roman Arijana, mlada Ruskinja doživeo je dve filmske adaptacije i našao se u užem izboru za Gonkurovu nagradu. Uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.