Pretraži sajt

Maestralni roman Volasa Stegnera „Na sigurnom mestu“ uskoro u prodaji

10.
8.
2023.

Klasik američke književnosti

Od svog objavljivanja 1987. godine, poslednji roman čuvenog američkog pisca Volasa Stegnera Na sigurnom mestu, koji vešto dočarava neverovatnu alhemiju prijateljstva i braka – u bogatstvu i siromaštvu, u bolesti i zdravlju – etablirao se kao jedan od najvećih i najvoljenijih američkih romana XX veka. Na stranicama Stegnerove maestralno napisane priče prepune mudrosti živećete brojne živote, prateći ljubav, želje, idealizam mladosti, kada je svet pun obećanja koja se pretvaraju u gorku pilulu teškoća i starenja.

Kada se dva mlada bračna para susretnu za vreme Velike depresije, između njih se razvija prijateljstvo koje će trajati čitav život. Iako su u početku imali mnogo toga zajedničkog, njihov odnos postaje složeniji nakon nekoliko decenija lojalnosti, ljubavi, ranjivosti i nesuglasica. Trideset četiri godine nakon što su postali prijatelji, Morganovi, Lari i Sali, posećuju letnjikovac svojih prijatelja, Sida i Čeriti Lang, u Vermontu. Tokom te posete, Lari se priseća svih godina prijateljstva i snova iz mladosti, i razmišlja o ljubavi i pokušajima četiri prijatelja da se suoče sa svim životnim iskušenjima.

Ambicija je put, a ne odredište, i u suštini je isti put za sve. Nepromišljena, samo ostvarena ambicija postaje porok, i može pretvoriti čoveka u mašinu koja ne zna ništa osim kako da trči.

Ovo je veličanstvena priča o idealizmu i duhu mladosti, ali i o udarcima i kompromisima koje život neminovno nosi. Stegner u ovom romanu govori o tome šta znači biti čovek; šta znači voleti, izgubiti, pokušati, propasti, sanjati, nadati se, težiti, pokazujući da su odnosi koje stvaramo ono što nas održava. Biti voljen, shvaćen i prihvaćen, uprkos našim manama, na kraju je iskustvo koje ispunjava i menja život. U ovoj pripovesti suočićete se sa životom onakvim kakav zaista jeste, u svoj njegovoj čudesnosti i lepoti, nepravdi i razočaranju.

„Jedan od najvećih savremenih pisaca.“ – Vašington post

„Verodostojna, ljudska drama, čiji opseg nadilazi kraj priče i odjekuje u srcima čitalaca.“ – Pablišers vikli

„Izuzetna knjiga... Ništa iz ovih života nije izgubljeno, ni potrošeno, patnja postaje blagoslov koji obogaćuje živote protagonista, a sam život postaje blistavo iskustvo.“ – Njujork tajms

Američki pisac Volas Stegner rođen je 1909. godine. Pisao je šest decenija – romane, pripovetke, biografije i eseje. Njegovo poslednje delo Na sigurnom mestu, objavljeno kada je autor imao sedamdeset osam godina, uskoro će biti dostupno na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.