Pretraži sajt

Нови роман Филипа Грбића – „Канон потиштеног ума“ у продаји

4.
8.
2023.

Све љубитеље савремене српске књижевности обрадоваће вест да после пет година, колико је прошло од објављивања последње књиге Филипа Грбића, поново имају прилику да читају његов нови роман – Канон потиштеног ума.

Већ у прва два романа Филип Грбић показао je дар да посредством интригантне приче која се чита у даху успешно сједини широка класична знања, дубоке увиде о савременом свету и описе урбаног живота младих људи, спутаних страстима и лажним мњењима. У најновијем, трећем роману, ауторова вештина компоновања складне целине од разнородног, наизглед неускладивог материјала, попримила је, такорећи, музички карактер.

Најпре, уместо једног јунака који приповеда у првом лицу, у овом роману сусрећемо се сa троје протагониста: њихове различите гласове обједињује приповедање у трећем лицу – иако уз нескривену, пријатељско-братску наклоност приповедача према њима; њиховим различитим темпераментима – душевним тоналитетима – заједничко је, као основни тон, осећање потиштености; њихове различите судбине, једнако обележене неуспехом, чудесно се укрштају и сплићу у један ток, који води ка трагичном расплету. Поврх тога, будући да радња романа обухвата најскорију прошлост, током које су се драматични догађаји од глобалног значаја одигравали са досад незабележеном учесталошћу, ваљало је и ту хистеричну какофонију историје укомпоновати у хармонију уметничког дела.

Канон потиштеног ума виртуозан је роман, чија ће меланхолично-апокалиптична канонада задуго одјекивати оронулим здањем српске књижевности.

Филип Грбић је за први објављени роман Руминације о предстојећој катастрофи добио Награду Милош Црњански за 2016. и 2017. годину. Његов други роман, Прелест, стручни жири Српске академије наука и уметности оценио је као најбоље прозно дело у 2018. години (Награда Бранко Ћопић). Овај роман преведен је на француски и македонски језик.

Нови роман Филипа Грбића Канон потиштеног ума доступан је на сајту vulkani.rs.