Pretraži sajt
%
×
100 NASLOVA NA 50% POPUSTA
dana sati minuta sekundi

Tri knjige u koje ćete se zaljubiti ovog leta

14.
7.
2023.

Od klasika italijanske književnosti do zadivljujuće priče o umetnosti

Ovog leta zaronite u dubine Vulkanovih noviteta koji su očarali čitaoce širom sveta. Sigurni smo da će i u vama probuditi najdublja osećanja.

Dragulj italijanske književnosti, ovenčan najvećom italijanskom književnom nagradom Strega, nesumnjivo najlepši roman Else Morante Arturovo ostrvo veličanstvena je priča od čije psihološke oštrine zastaje dah. Naizmenično razorno i nezemaljsko, kako ga opisuje Kirkus Reviews, veliko i nezaobilazno delo italijanske spisateljice, u kom pripoveda o jednom dečaku i njegovom sazrevanju na ostrvu koje predstavlja ceo njegov svet, kroz dirljiv i dramatičan prikaz gubitka detinjeg idealizma i neizbežne sile strasti, dostupno je i na srpskom jeziku.

Mladi Arturo odrasta skoro potpuno izolovan u staroj vili na ostrvu Pročida u Napuljskom zalivu. Ostao je bez majke, a svojeglavi otac, koji ga je kao dete ostavio na ostrvu, vraća se samo sporadično. Odsečen od društva, dečak živi u skoro potpunoj samoći. Ali kada se otac vrati iz Napulja sa mladom ženom kojom se upravo oženio, dečakov svet se okreće naglavačke. Njeno prisustvo na ostrvu razbija idilu iz detinjstva, budi strasna osećanja i vuče porodicu ka bolnim konfliktima.

Roman prodat u 100.000 primeraka u roku od šest meseci od objavljivanja, proglašen bestselerom Volstrit žurnala i nominovan za nagradu Goodreads Choice za najbolju istorijsku fikciju – Poslednja ruža Šangaja, snažna pripovest o ratnim razaranjima, gubitku, porodici, ugovorenom braku i besmrtnosti nade.

Smeštajući radnju svog romana u Šangaj koji su okupirali Japanci, Vejna Daj Randel nas upoznaje sa malo poznatom istorijom Jevreja prebeglih iz Hitlerovog Berlina koji očajnički traže utočište u dalekom gradu. Pero višestruko nagrađivane kineske autorke oživljava njihovu priču.

Aiji Šao je mlada naslednica i vlasnica nekada popularnog i glamuroznog šangajskog noćnog kluba. Ernest Rajsman je siromašan Jevrejin proteran iz Nemačke, beskućnik u potrazi za skloništem u gradu zabrinutom zbog mnoštva stranaca. Izgubio je skoro svaku nadu sve dok mu se put nije ukrstio sa Aiji. Kad ga ona angažuje da svira klavir u njenom klubu, njeno prkošenje običajima predstavlja senzaciju, a klub ponovo postaje najpopularnije mesto u Šangaju. Aiji i Ernest ubrzo otkrivaju da ih povezuje nešto više od strasti prema džezu. Ali razlike među njihovim svetovima izgledaju nepremostive, a Aiji je verena za drugog čoveka. Uhvaćeni u vrtlogu rata, Aiji i Ernest su primorani da se razdvoje i donesu teške odluke koje će njihovu ljubav i opstanak staviti na kocku.

Veličanstveno, besprekorno istraženo, prepuno živopisnih detalja i životne mudrosti, kako navodi čuveni Toronto star, Kćerka renesanse je knjiga koju ne smete propustiti ovog leta. U svom debitantskom ostvarenju kanadska spisateljica Lisa Rošon okupila je poznate titane – Mikelanđela, Leonarda da Vinčija, Makijavelija. Smešten u razdoblje od pet legendarnih godina tokom kojih je Firenca prolazila kroz preporod vođen kreativnim genijima, ovaj roman oslikava živopisan portret jednog vremena, otkrivajući ljudskost i borbu jedne devojke koja čezne da pronađe jedinog preostalog člana porodice i postane umetnik, ali i njen uticaj na velikane umetnosti tog doba da ulože sve u lepotu, koja ima moć da menja i leči. Nakon što je ostala bez roditelja, mlada Beatriče mora se odvažiti da uđe u grad koji blista od bogatstva i umetničkog nadahnuća kako bi prodavala maslinovo ulje svoje porodice i na taj način zaradila za život, ali i da bi po gradskim ulicama i skloništima tragala za nestalom majkom.

Bestseler autorka Njujork tajmsa Keti Mari Bjukenan ističe da proza u ovom očaravajućem romanu dolikuje gracioznosti i lepoti renesanse XVI veka.

Nove naslove Vulkan izdavaštva potražite na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.