Pretraži sajt

U prepunoj knjižari Vulkan predstavljena knjiga „Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca“ Žanete Đukić Perišić

9.
6.
2023.

Književno veče puno ljubavi

Knjižara Vulkan u Sremskoj 2 u Beogradu bila je sinoć mala da primi sve poštovaoce domaće autorke Žanete Đukić Perišić, koja je na veliko zadovoljstvo prisutnih pričala o svojoj knjizi Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca. Publika je sa osmehom upijala reči autorke, uz koje su se našli i utisci profesorke književnosti Vuke Jeremić i pisca Vuleta Žurića.

Prisutni su pažljivo slušali odlomke iz knjige, zahvaljujući glumcima Mileni Pavlović i Jugoslavu Krajnovu. Književno veče moderirala je Marija Radić, urednica srpske književnosti u Vulkan izdavaštvu, koja je istakla da je Žaneta vrsna autorka sa istrajnom stvaralačkom energijom i bogatom profesionalnom karijerom.

U knjizi su sabrana brojna pisma velikana poput Ive Andrića, Isidore Sekulić, Fjodora Dostojevskog, Marine Cvetajeve i mnogih drugih, koji su pisali svojim velikim ljubavima, na jedinstven način, kakav danas gotovo i da ne postoji.

Žaneta je naglasila da je uživala dok je radila na odabiru pisama i dodala da čitalac kroz strukturu, odnosno jezik pisama, može da prepozna poetički put svakog od tih pisaca.

„To je za mene bilo veliko iskustvo i jako sam se tome radovala. Svaki redak ovih velikih pisaca može da dirne u vašu ljubavnu strunu i da vam pokaže da jurnjava za statusom i novcem manje vredi u odnosu na to autentično osećanje, osećanje ljubavi koje pokreće sunce i ostale zvezde, baš kao što je Dante rekao u svojoj Božanstvenoj komediji“, rekla je Žaneta na književnoj večeri.

Knjiga Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca bogata je ljubavnim pričama koje su baš onakve kakve su zaiste bile, sa svim čežnjama, patnjama, nadanjima. Pisma su potpuno autentična – pronađena su posle smrti čuvenih pisaca i sačuvana do danas.

Žaneta Đukić Perišić, književna istoričarka i književnica, rođena je, živi i radi u Beogradu. Dobitnica je nagrada Isidora Sekulić i Zlatna srpska književnost. Tokom karijere posebno je izučavala Andrića, čija dela je i uredila: Na sunčanoj strani, Predeli i staze, Sabrane pripovetke, Ljubav u kasabi i mnoge zbirke Andrićevih priča.

Takođe, objavila je knjige: Kavaljer Svetog duha, Jevrejski portreti u delu Ive Andrića, Kulinarski putopisi, Pisac i priča: stvaralačka biografija Ive Andrića, Na početku svih staza: Andrić i Višegrad, Nebo nad Beogradom: Andrić i prestonica.

Knjigu Najlepša ljubavna pisma svetskih pisaca možete potražiti na vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.