Pretraži sajt

Promocija knjige „Uvek i samo tvoja“ Olivere Jovanović

14.
12.
2022.

Sinoć je pred brojnom čitalačkom publikom u knjižari „Vulkan“ na Trgu republike predstavljena knjiga „Uvek i samo tvoja“ Olivere Jovanović. O knjizi su govorili Jovana Milovančević, književna kritičarka i novinarka Radio Beograda 2, kao i Nenad Stanojević, književni kritičar iz Novog Sada. Sa gostima i autorkom razgovarala je Marija Radić, urednica srpske književnosti u „Vulkan izdavaštvu“.

Marija Radić je na samom početku istakla da se roman „Uvek i samo tvoja“ razlikuje od prethodno objavljenih Oliverinih romana po tome što se u njegovom središtu ne nalaze istorijska dešavanja već intimni svet junakinje koja je ispričala ovu priču. Raniji romani zahtevali su informisanog čitaoca i sasvim je jasno da je i pisanju prethodio ozbiljan istraživački rad pisca.

Olivera Jovanović je kazala da je inspiracija za roman došla potpuno neočekivano i da je njeno izvorište bio sam život. To smatra izuzetno važnim, jer ukoliko književnost ne proizilazi iz proživljenog piščevog iskustva, ona neće imati snagu katarze. 

Jovana Milovančević odredila je ovaj roman kao modernistički. Istakla je da je oblikovan kao konzistenta celina, u kojoj je zastupljena savršena narativna logika: „Ovaj roman je zasnovan na pričanju priče, i to je važno u kontekstu savremene književnosti upravo zato što je priča izgubila svoje mesto. Zamenilo ju je ispovedanje“. Kao značajnu odliku romana navela je i esejističke pasaže. Potom se osvrnula na jezik i stil, ističući lepotu rečenice i njenu bogatu sintaksičku strukturu.

Nenad Stanojević osvrnuo se na dosadašnji opus Olivere Jovanović i zaključio je da ona zauzima značajno mesto u savremenoj srpskoj književnosti.