Pretraži sajt

Svetski bestseler „Soko Sparte“ uskoro u prodaji

30.
8.
2022.

Izuzetna priča o herojstvu, časti i izdaji

U antičkom svetu, postojala je vojska koje su se plašili više od svih drugih. Vojska sposobna da osvoji svet. Ali istorija može da preokrene i najslavniju sudbinu.

Rukujući perom kao fino izbrušenim mačem u službi muze istorije, Kon Igulden, slavni autor bestseler serijala o Juliju Cezaru Imperator i serijala o Džingis-kanu Osvajač, ponovo nas zadivljuje novom istorijskom pričom. Zasnovan na jednom od najepskijih momenata u grčkoj istoriji, Soko Sparte maestralno oživljava plemenitost i herojstvo, ali i krvoproliće, borbe grčkih vojnika plaćenika, rivalstvo i vojne pohode koji lede krv, i to gotovo filmskim scenama punim drame i strasti sukobljenih ratnika.

Nakon smrti svog oca Darija, 401. godine pre nove ere, Artaksekrs Drugi preuzima persijski presto i vlada carstvom koje se proteže od obala Egejskog mora do severa Indije. Njegova je vlast apsolutna, a za pedeset miliona podanika jedna njegova reč može da znači život ili smrt. Međutim, na horizontu njegove naizgled čvrste vladavine pomalja se senka: njegov brat Kir Mlađi polaže pravo na presto.

Samo jedna vojska može da pomogne Kiru: deset hiljada sinova Sparte čiji su očevi poginuli u Termopilskom klancu ili u ratovima na Peloponezu. Kir je velikodušan i mudar vojskovođa, Spartanci željni da igraju igru prestola... ali bitke se mogu dobiti – ili izgubiti – jednim udarcem. Kada ostanu zarobljeni u srcu neprijateljske imperije, bez vođe, Spartanci moraju da nađu put do mora i do slobode. Samo jedan čovek može da ih vodi: Atinjanin Ksenofont. I samo zahvaljujući njemu, savremeni svet će saznati za legendarnih Deset hiljada i njihov povratak kući.

Spartanci su želeli da se zna kako su umrli. Smatrali su da je način smrti važan koliko i način života.

„Iguldenov najbolji roman do sada, oživljava neobičan svet drevne Persije.“ – Sandej ekspres

Soko Sparte uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije. Knjiga za one koji vole istorijske spektakle i vrhunsku istorijsku fikciju!