Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA ODABRANE VULKANČIĆ KNJIGE
dana sati minuta sekundi

„Filozofija samopouzdanja“ Šarla Pepena u prodaji

29.
8.
2022.

Život znači ostati na visini zadatka

Francuski filozof i romanopisac Šarl Pepen u knjizi Filozofija samopouzdanja rasvetljava misteriju samopouzdanja, oslanjajući se na filozofske tekstove, drevnu mudrost, pozitivnu psihologiju i iskustva poznatih sportista i umetnika, ali i heroja kao što su pilot borbenog aviona i lekar hitne pomoći. Odakle dolazi samopouzdanje? Kako ga razviti? Zašto su neki ljudi sigurniji u sebe od drugih? Da li je to pitanje temperamenta? Rada na sebi? Pogleda na svet? Kakav odnos ima samopouzdanje sa poverenjem u druge, sa poverenjem u sam život?

U tradicionalnim društvima svaka osoba imala je svoje mesto. Samopouzdanje i nije bilo neophodno ako je sve već unapred bilo uređeno samim činom rođenja. Moderan život, s druge strane, pravi od nas slobodne činioce, odgovorne za sopstvenu sudbinu. Naš je posao da pokrenemo određeni projekat, da dokažemo svoju vrednost i izgradimo vlastitu sreću – naš je zadatak da isplaniramo svoj život, a to iziskuje samopouzdanje. Ono nikada nije bilo važnije, ali ga, takođe, nikada nije bilo toliko teško steći.

Samopouzdanje je poverenje u vlastito umeće, kao i poverenje u nekog drugog. Samopouzdanje je vera u život. Pepen insistira na važnosti divljenja: mi se divimo onima koji su se usudili da postanu to što jesu, jer su neponovljivi i stoga inspirativni.

Samopouzdanje je pre svega priča o ljubavi i prijateljstvu. Naučite da volite svoju slobodu umesto da je se plašite.

Autor ukazuje da ne postoji priručnik za upotrebu ljudskog života i da su uputstva za instant podizanje samopouzdanja zapravo beskorisna jer poriču složenost ljudskog duha. Jedan od razloga za manjak samopouzdanja jeste činjenica da je život težak i pun neizvesnosti. Nećemo otresti svoju bojazan od života ako od njega bežimo, već tako što ćemo pronaći način da živimo sa svojim strahovima.

Samopouzdanje je sposobnost da donosimo odluke čak i kada naš um ne može u potpunosti da predvidi šta će se desiti. Autor se ne bavi pojmom uspeha nasuprot neuspehu. Uspeh je sama sposobnost donošenja odluka sa samopouzdanjem. Uspeli smo ako verujemo u svoju odluku, bez obzira kuda to vodi. Imati samopouzdanje znači prihvatiti neizvesnost.

„Pepen nadovezuje različite primere, uključujući Sigmunda Frojda, Serena Kjerkegora, Madonu i Serenu Vilijams, na sopstveno viđenje samopouzdanja. Intrigantno i prodorno.“ – Pablišers vikli

Negujte prave veze. Slušajte sebe. Odlučite. Preduzmite. Divite se. Ostanite verni svojoj želji. Filozofija samopouzdanja dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.