Pretraži sajt

„Budi voda, prijatelju moj: Brus Li i njegova filozofija“ uskoro u prodaji

12.
7.
2022.

Isprazni svoj um. Budi bez forme, bezobličan, kao voda.

Brus Li jeste kulturna i filmska ikona. Međutim, Brus Li je bio i mislilac, uveren u to da su borilačke veštine više od fizičke discipline – one su savršena metafora za potpuno ostvaren život. U knjizi Budi voda, prijatelju moj njegova ćerka Šenon Li donosi dosad neispričane priče iz njegovog života, predočavajući njegovu filozofiju budi voda, kao i način na koji je ona razume. Čitajući knjigu, otkrićemo kako je ideja da se bude kao voda zapravo pokušaj da se otelotvore kvaliteti tečnog stanja prirodnosti u čovekovom životu.

Voda može da se prilagodi obliku bilo koje posude, može da bude mekana ili jaka – ona je jednostavno i prirodno uvek to što jeste, te nalazi način da nastavi da se kreće i teče. Sada zamislite da možete da naučite da budete tako fleksibilni, tako prijemčivi, tako prirodni i tako nezaustavljivi.

Posredstvom filozofije koju je Brus Li primenjivao u učenju novog, prevazilaženju prepreka i, na kraju, pronalaženju svog puta, naučićemo kako da se nosimo s porazom i promenljivim okolnostima, kako da kultivišemo sebe, kako da budemo aktivno svesni i usredsređeni i kako da dostignemo duševni mir. To jeste uzbudljiv posao, ali je i dalje u pitanju posao. Biće grešaka. Biće blokada. Ali mi igramo dugačku igru. Mi smo u ovoj praksi celog života. Uostalom, svrha života i jeste da ga u potpunosti proživimo.

Neznanje je deo ljudske prirode, ali Li je video rast kao beskonačan proces, traženje novih ideja, novih mogućnosti i novih pravaca. „Kada jednom kažete da ste stigli do vrha, onda nemate kuda osim dole“, tvrdio je on.

Autorka svog oca smatra jednim od najplemenitijih, najistaknutijih filozofa svog veka, sa „suštinskom prirodom“ koju čine inteligencija, atletske veštine i nagon da neguje mnoge jedinstvene aspekte sebe.

„Dobar život je proces, a ne stanje postojanja. To je pravac, a ne odredište.“ – Brus Li

„Ovaj inspirativni vodič će nas podsetiti da, iako ne možemo da kontrolišemo spoljašnje okolnosti, možemo da odaberemo način na koji ćemo na njih reagovati.“ – Pablišers vikli

Budi voda, prijatelju moj je poziv svima nama na akciju da svoje živote pogledamo drugim očima. To je takođe svedočanstvo o tome kako su istraživanje i odlučnost jednog čoveka prevazišli vreme i mesto da bi zapalili našu maštu — i inspirisali mnoge širom sveta da transformišu svoje živote. Knjiga će uskoro biti dostupna na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.