Pretraži sajt

Psihološki triler Aleksa Šulmana „Iz pepela“ uskoro u prodaji

28.
4.
2022.

Početak je kraj

Koliko su duboki ponori ljudske duše? Zašto tako često idealizujemo detinjstvo, tu okrutnu pozornicu na kojoj su oživeli mnogi naši strahovi i teškoće sa kojima se kao odrasli suočavamo? Kada se otkrije konačna istina, ostaćete začuđeni pred onim što najbolja fikcija može postići. Aleks Šulman će vas svojim psihološkim trilerom Iz pepela povesti na putovanje kroz vreme. Ova snažna, napeta priča o prošlosti i sadašnjosti jedne razorene porodice, složenim bratskim odnosima, krivici i tajnama iz prošlosti puna je emocionalnog i psihičkog bola. Jeziv koliko i dirljiv, roman je Šulmanu doneo titulu jednog od najzanimljivijih savremenih švedskih pisaca.

Tri brata vraćaju se u kućicu pored jezera, na mesto gde su kao deca provodili leto, kako bi rasuli pepeo svoje majke, čija je poslednja želja bila da počiva sama pored jezera. Putuju kroz poznati pejzaž, ali i kroz vreme: dečaci su, preplanulog tena, prepušteni sami sebi; zatim su mladići, otuđeni, ali istovremeno i povezani prošlošću koja ih definiše. Nakon kobnog događaja od pre dvadeset godina, njihovi životi nikada više nisu bili isti.

Celog svog života borio se protiv osećaja da mu stvarnost izmiče, tražeći čvrsta mesta i stvari za koje bi se mogao vezati. Sada je prvi put poželeo suprotno – da odbaci sve što ga je držalo.

Šta se tačno dogodilo tog leta kada su se nadmetali za naklonost i ljubav roditelja, tog dana kada se sve raspalo?

Tata me je spustio na zaleđeno blato i okrenuo se ka autu. Mislio sam da ću umreti ako ostanem sasvim sam na onom polju. On je zatvorio vrata i otišao. Tada sam se prvi put suočio sa spoznajom da sam bezvredan, da nisam dostojan ljubavi.

Pisanje je za Šulmana putovanje u mrak. U ovom romanu autor oslikava tamu porodice, stvarajući likove obdarene ogromnom psihološkom dimenzijom i perspektivom. Kako godine prolaze, tri brata više ne dopiru jedan do drugog, postali su gotovo stranci. Hronološki, knjiga se završava tamo gde patnja počinje. Samo površno se kroz sumorni užas u retrospektivi probija idila, mali nagoveštaji koji stvaraju tužnu sliku poput mozaika.

Ono što se dogodilo je tečno, promenljivo. Prošlost živi, a možda je naša moć u načinu na koji je tumačimo, ako možemo s vremena na vreme da pogledamo u tom pravcu. Budućnost mi izgleda sve više zacementirana. Put je već određen, možemo ići samo tamo kuda nas vodi.

Knjiga koja će vas odvesti duboko u lavirint emocija. Plakaćete zbog ove braće. Zbog muškaraca kakvi su postali, zbog dečaka kakvi su bili, zbog nevinosti koju su izgubili. Briljantno, zadivljujuće i nezaboravno.“ – Fredrik Bakman

Majstorski triler neočekivanog raspleta Iz pepela uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.