Pretraži sajt

Vulkanovih TOP 5 knjiga o roditeljstvu i vaspitanju

19.
12.
2021.

 

 

Čitanje knjiga o roditeljstvu uvek je dobar izbor ukoliko imate nedoumice kako vaspitati svoje dete, ako se nalazite pred izazovima tinejdžerskog doba, polaska u školu ili planirate decu. Ova literatura može da vam pomogne u situacijama kada vam je, možda, samo potrebna potvrda da stvari radite kako treba i onako kako osećate.

Vulkan izdavaštvo ima bogat spisak naslova koji su posvećeni roditeljstvu, a tokom 2021. godine izdvojilo se pet naslova koji su roditelji najviše tražili.

 

Smiren roditelj, srećna deca, doktorke Lore Markam je za ljubitelje knjiga koje obrađuju zahtevne porodične teme i koje mogu da olakšaju celokupni proces vaspitavanje dece.

 

Ljutnja često biva sastavni deo svih odnosa, pa i odnosa između roditelja i dece. Međutim, nemojte na njoj bazirati svoje postupke, već pokušajte da je oslušnete. Što smirenije pričate, smirenije ćete se i osećati, a i drugi će vam smirenije odgovarati. Nesmotreno postupanje usled uzrujanosti – bilo emocijama bilo rečima – ugrožava roditeljstvo. Bez obzira na to kako vaše dete reaguje u različitim situacijama, način na koji vi budete odgovorili oblikovaće detetov doživljaj sveta.

 

Knjiga Čudesne nedelje autora Dr Heti van de Rajt, dr Frans K. Ploj i Ksavira Plas-Ploj koristan je vodič koji odgovara na pitanje: Zbog čega je moja beba ćudljiva i razdražljiva i zašto često plače?

 

Upravo ste vi osoba koja bebi može da pruži ono što joj je potrebno i što joj odgovara. Kako je vi najbolje poznajete, možete joj pomoći da iz svakog novog iskustva izvuče ono najbolje. Ne pravi samo beba izbore – i vi zajedno s njom istražujete taj novi svet. Sa dva miliona prodatih kopija knjige i četiri miliona preuzetih aplikacija, knjiga Čudesne nedelje oborila je mnoge rekorde. Pridružite se fenomenu koji su prihvatili roditelji širom sveta!

 

Knjiga Kako da pričate da bi vas mala deca slušala autorki Džoane Fejber i Džuli King svojevrstan je priručnik koji će vam pomoći u komunikaciji sa vašim detetom.

Džoana Fejber i Džuli King, koje su stručnjaci za probleme roditeljstva, dele svoju mudrost stečenu godinama tokom vođenja radionica, kao i konkretne savete koji će transformisati vaš odnos sa malom decom. Ovaj pristupačni priručnik ohrabriće roditelje i staratelje da ostvare korisne i radosne veze sa mališanima od druge do sedme godine. Pored toga, ova knjiga će uticati na to da mala deca izrastu u samostalna i kooperativna bića.

 

Mudar roditelj – srećan školarac autorke Hedvig Montgomeri sjajan je priručnik koji može da olakša roditeljima da se izbore sa potrebama deteta između šeste i trinaeste godine.

Zašto deca ne pričaju o svojim problemima, već ih duboko potiskuju? Zbog čega se često osećaju usamljeno? Iz kog razloga neretko bivaju nevoljni za sve zadatke koji su pred njima? Ukratko – dečje reakcije mogu delovati čudno ukoliko ne razumete ono što sledi: velika fizička i psihološka promena koju podrazumeva adolescencija. Stoga je izuzetno važno da deca u ovom periodu izgrade čvrstu vezu sa jednim ili oba roditelja i da osete stabilno tlo pod nogama. Školarci koji znaju da je neko na njihovoj strani i da ih razume bolje će se nositi sa svojim životom.

 

Mudar roditelj – srećan tinejdžer je peta knjiga autorke Hedvig Montgomeri iz edicije posvećene porodičnom životu i načinu vaspitavanja.

 

Zašto tinejdžeri sve više gube samopouzdanje i postaju samokritični? Zbog čega je sramota u ovom dobu jača nego ikada, a strah od pogleda drugih ponekad gotovo parališući? Tinejdžerske godine su zahtevne, krhke i pune životnih slučajnosti. Osim što ih drugi posmatraju drugačije, i oni sami menjaju pogled na sebe. Niko se adolescentima ne osmehuje blago kao što je to slučaj s malom decom. Škola usađuje u njih ozbiljnost koja ih čeka, a s druge strane komplikuju se i ljubavni problemi. Potrudite se da bar vi shvatite da se u toj ljusci oformljenoj od problema krije ljudsko biće. Pružite razumevanje i podršku onima koji zaista osećaju silu koja se probudila.

 

Izaberite neku od Vulkanovih TOP 5 knjiga o roditeljstvu u skladu sa vašim potrebama i pomozite sebi u procesu vaspitanja dece. Sve knjige su dostupne na sajtu vulkani.rs.