Pretraži sajt

„U Vučjoj jazbini“ Rozele Postorino – knjiga nedelje Vulkan izdavaštva

12.
2.
2024.

Na ivici pakta sa zlom, vodi je surovi instinkt – da preživi

Vulkan izdavaštvo je za knjigu nedelje odabralo bestseler Rozele Postorino U Vučjoj jazbini. Roman nagrađivane italijanske književnice koji je preveden na više od 30 jezika će do nedelje, 18. februara, biti na dodatnom popustu od 30%, uz besplatnu dostavu na teritoriji Srbije.

Čitajući jedan italijanski list 2014. godine, Rozela Postorino naišla je na mali članak o ženi po imenu Margo Volk i odmah shvatila da ima materijal za roman. Reč je o starici koja je nakon mirno proživljenog života u Nemačkoj odlučila da otkrije tajnu koju je čuvala čak šezdeset godina. U rođendanskom intervjuu koji je dala 2013. godine otkrila je da je radila kao probačica hrane za Adolfa Hitlera. Ona i još četrnaest žena morale su da probaju hranu pre njega i tako rizikuju da budu otrovane. Iako nije samovoljno odabrala da radi za Hitlera, Volk je svakodnevno rizikovala život zbog njega. Upravo ta moralna dilema inspirisala je Postorino da napravi umetnički osvrt na njenu životnu priču.

S obzirom na to da nije imala priliku da lično razgovara s Margo Volk, Postorino je odlučila da svoje delo u potpunosti predstavi kao fikciju, a glavnoj junakinji dodelila je svoje ime – Roza. Za taj postupak opredelila se kako bi se što bolje razumela situacija i istorijski momenat.

„Jedna od deset najboljih italijanskih knjiga u poslednjoj deceniji.“ – La Repubblica

Po rečima autorke, uspeh romanu donela je upravo priča o „običnoj osobi“ koja se zadesila usred moralne krize.

Očaravajući roman U Vučjoj jazbini potražite već danas na sajtu vulkani.rs.