Pretraži sajt
%
×
DO 50% POPUSTA NA BOOKTOK HITOVE
dana sati minuta sekundi

Kapitalna dela Umberta Eka u izdanju Vulkan izdavaštva

29.
12.
2023.

Do 21. januara 2024. na prazničnoj akciji

Vulkan izdavaštvo bogatije je za dva kapitalna dela čuvenog pisca i teoretičara književnosti Umberta Eka – Istorija lepote i Istorija ružnoće, koja će od 29. decembra do 21. januara 2024. biti na specijalnom prazničnom popustu.

U knjizi Istorija lepote, koja je ostvarila kritički uspeh već nakon prvog izdanja 2004. godine, autor svojim uvidima prodire u najintimnije kutke filozofije, umetnosti i književnosti, pružajući nam širok spektar perspektiva o lepoti.

Bogata ilustracijama remek-dela velikih umetnika, knjiga prikazuje različite načine na koje je shvatana lepota prirode, ljudskog tela, zvezda, matematičkih odnosa, svetlosti, dragog kamenja i Boga i pokazuje kako su drugačija shvatanja lepote dolazila u sukob ne samo u različitim epohama već i unutar jedne kulture.

U delu Istorija ružnoće Eko istražuje koncepte monstruoznog i odbojnog u vizuelnoj kulturi i umetnosti. Uz pažljivo odabran ikonografski tok knjige, čitaoca vodi na putovanje kroz noćne more, strahove i ljubavi, pokazujući da su različite manifestacije ružnog bogatije i markantnije nego što se obično misli.

Ružnoća se obično shvata kao suprotnost lepoti, i to u tolikoj meri da je dovoljno definisati jedan od ta dva pojma da bismo razumeli drugi. Međutim, ružnoća ne podrazumeva odsustvo lepote. Ona je složena i nepredvidiva pojava koja se kroz vekove transformisala, o čemu svedoče kako antologijski književni tekstovi, tako i kanonska umetnička dela.

Književnik, filozof, lingvista, jedan od najznačajnijih mislilaca našeg vremena, Umberto Eko bio je šezdesetih godina jedan od predstavnika avangarde u italijanskoj kulturi. Slavu je stekao romanom Ime ruže, koji je takođe objavilo Vulkan izdavaštvo.

Izvanredna kapitalna dela Istorija lepote i Istorija ružnoće dostupna su na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.