Pretraži sajt

„Izlogujte svoj mozak“ Andeša Hansena – knjiga nedelje Vulkan izdavaštva

13.
11.
2023.

Usporimo pre nego što bude prekasno

Vulkan izdavaštvo je za knjigu nedelje odabralo delo švedskog psihijatra i pisca Andeša Hansena Izlogujte svoj mozak, koje će do nedelje, 19. novembra, biti na dodatnom popustu od 30%, uz besplatnu dostavu na teritoriji Srbije.

Nikada u ljudskoj istoriji nismo promenili ponašanje tako brzo kao tokom poslednjih decenija, što je posledica prebrzog prihvatanja digitalnog načina života. Međutim, nismo promenili samo digitalne navike. Doživljavamo i drugačiju vrstu stresa nego što je to tokom istorije bio slučaj – manje spavamo, a više sedimo. Sve ovo znači da se naš mozak obreo u nepoznatom svetu.
Ova knjiga govori o posledicama koje to na nas ostavlja, pokazujući nam na koji način možemo da pružimo malo više pažnje najnaprednijoj strukturi koja nam je u svemiru poznata, sedištu svih naših doživljaja – našem mozgu. Kada razumete šta je stres zapravo i na koji način može da se ispolji, to vam pruža mogućnost da malo usporite pre nego što bude prekasno.

Autor Andeš Hansen rođen je 1974. godine u Stokholmu. Stručnu praksu stekao je na Institutu Karolinska, dok je titulu MBA stekao na Stokholmskoj školi ekonomije. Pisao je članke o medicinskim istraživanjima i biotehnologiji i objavljivao ih, između ostalog, u Britanskom medicinskom žurnalu. Neko vreme je gostovao u TV emisijama naučnog karaktera. U maju 2018. godine prisustvovao je godišnjem kongresu američke psihijatrijske organizacije American Psychiatric Associations (APA), te u svojoj knjizi prenosi i saznanja o najnovijim istraživanjima svetskih stručnjaka za mozak.

„Niko tako dobro kao omiljeni švedski psihijatar ne može da objasni kako nas to mozak tera da satima sedimo zalepljeni za ekran svakoga dana.“ – Švedski časopis Svenska Dagbladet

Knjiga za ljubitelje nauke i medicine Izlogujte svoj mozak dostupna je na sajtu vulkani.rs.