Pretraži sajt

Čovečanstvo na rubu provalije: „I da svemu dođe kraj“ Jensa Liljestranda uskoro u prodaji

27.
6.
2023.

Imamo samo jednu planetu, a svako od nas samo jedan život

Priče o kraju sveta su nas oduvek fascinirale. Apokaliptični romani zabavljaju jer ih doživljavamo tako udaljenim od sveta u kome živimo. Ne i I da svemu dođe kraj. Ovo je porodični roman u kom Jens Liljestrand otkriva tešku istinu. Na kraju, velika je tragedija za čoveka da se zapita: „Ali šta to znači... za mene?“ Duboko dirljiva, surovo duhovita, ova knjiga traži od nas da se suočimo sa još jednim pitanjem: kako ćemo živeti i kada svemu dođe kraj?

Još jedno toplo leto, još jedan rekordni talas vrućine. Međutim, ovog puta klimatska katastofa eskalira: šumski požari izmiču kontroli, ljudi beže u zaklon, demonstranti marširaju kroz gradove. Ipak, život nastavlja po starom: tinejdžerske romanse, raspadi brakova, krize identiteta i bunt protiv roditelja i dalje postoje, iako se stvarnost oko nas urušava.

Kroz četiri priče, Liljestrand stvara sliku budućnosti koja kuca na vrata čovečanstva, oslikavajući egzistencijalni paradoks, jer život ide dalje „i da svemu dođe kraj“.

Didrik, konsultant za medije, uhvaćen je u kataklizmu sa svojom porodicom, ali izgleda podjednako zabrinut za svoje tvitove kao i za sudbinu svojih najbližih, a najviše od svega želi da postane heroj. Melisa, influenserka koja se godinama protivila teoriji o posledicama klimatskih promena, pokušava da maskira svoje neostvarene snove savršenom slikom koju predstavlja na društvenim mrežama. Andre je devetnaestogodišnjak, sin sportske zvezde, koji koristi priliku da se osveti ocu koji ga je oduvek zapostavljao. Vilja, Didrikova četrnaestogodišnja ćerka, suočena sa nesposobnošću odraslih, otkriva da je snalažljivija nego što je mislila.

I da svemu dođe kraj nije klasična distopija, više je tipičan realistički roman koji se dešava u distopijskom vremenu: našem vremenu. Koliko god da je izveštaj Jensa Liljestranda o predstojećoj katastrofi uzbudljiv, njegov majstorski potez leži, pre svega, u izboru njegovih antiheroja. Njihova otkrića funkcionišu kao lupa za probleme sa kojima ćemo se suočiti u bliskoj budućnosti. Oni su podsetnik na empatiju koja je nam je danas tako potrebna.

„Otrežnjujuće obračunavanje sa svim poznatim katastrofama, kako ličnim tako i planetarnim.“ – Kirkus Reviews

Prvi roman cenjenog švedskog pisca i novinara Jensa Liljestranda I da svemu dođe kraj uskoro će biti dostupan na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Trenutno nema komentara